DVIJE I POL GODINE JOJ JE VOZAČKA NEVAŽEĆA /

Žalac ponudila ostavku, Plenković je ne prihvaća: 'Začuđujuće je ono što smo čuli od premijera'

Žalac je danas vidno potresena objasnila je što se dogodilo i priznala da joj je vozačka dozvola istekla davno, još 2016

11.3.2019.
18:40
VOYO logo

Treći dan nakon prometne nesreće u Vinkovcima u kojoj je svojim automobilom naletjela na 10-ogodišnju djevojčicu ministrica Gabrijela Žalac konačno je stala pred novinare. Vidno potresena objasnila je što se dogodilo i priznala da joj je vozačka dozvola istekla davno, još 2016. Tvrdi i da je svoj mandat na raspolaganje premijeru ponudila već u subotu, odmah nakon nesreće.

"To je propust i nemar, ali nije kazneno djelo i moglo se dogoditi bilo kome", izgovorio je premijer Andrej  Plenković i tako ponovio ono već svima poznato opravdanje koje se često čuje od domaćih političara. I odbio ponuđenu ostavku ministrice Žalac. Nije mu zasmetalo to što ona nije imala važeću vozačku dozvolu više od 2 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuću pet dana ministrica Gabrijela Žalac nema važeću vozačku dozvolu. Zbog toga je ponudila ostavku. No, Andrej Plenković je rezolutno amnestira. "Ovo što se dogodilo s prometnom nesrećom je nešto što se u okolnostima moglo dogoditi i nekome drugome. Ministrica Žalac ostaje ministrica u mojoj Vladi. Propust s produljenjem vozačke dozvole je propust, ali po meni, po načelu zarmjernosti, po onome što znam da radi, koliko se trudi, to nije razlog za ostavku i ja je ne prihvaćam", kazao je Plenković. 

Zašto se nije odlučila za neopozivu ostavku?

Ministrica pak ne može objasniti zašto se nije odlučila za neopozivu ostavku, ali objašnjava kako je moguće da članica Vlade, prva među građanima, dvije i pol godine ne bude svjesna da joj jedan od osnovnih dokumenata ne vrijedi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to naprosto nisam znala jer je evo, ne otvaram. Otkad sam praktički u Zagrebu niti vozim auto, vozi me vozač. Vikendom jedino kad sam kod kuće kad skoknem nešto obaviti i to je to", kazala je Žalac. Osim premijera, to shvaćaju i podršku joj pružaju kolege ministri.

"Suosjećam s njom, sve se to moglo dogoditi i meni i bilo kome od nas. Ona biblijska je meni uvijek podvodilja: postoji li netko bez grijeha, neka baci kamen prvi", kazao je danas ministar gospodarstva Darko Horvat

"Ovo je formalni propust što se tiče produljenja dozvole i to samo po sebi nije dovoljno. Puno je je ružnije oni koji voze pijani, bez obzira na kojoj su funkciji, dakle ti su opasni", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić

137 vikenda ministirca je vozila kršeći zakon države koju predstavlja

137 vikenda ministirca je vozila, često i autocestom prema Vinkovcima, kršeći zakon države koju predstavlja. "To je jedan propust, svojevrsni nemar", rekao je Plenković, a na objašnjenje novinara da je to kršenje zakona, Plenković je dodao: "Polako, to nije kazneno djelo, to je prekršaj. Ministrica je platila kaznu i ona će izvaditi novu vozačku dozvolu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da u pitanju nije benigan prekršaj pokazuje i prijedlog izmjena zakona o sigurnosti u prometu koji predviđa oduzimanje registarskih pločica vozačima kojima je dozvola istekla više od 15 dana. "Bilo bi lijepo da vas obavijeste da vam dokument istiće", kazala je Žalac. 

Sustav e-građanin, kojim se ova vlada ponosi kao digitalizacijskim iskorakom, između ostalog korisnika obavještava o isteku dokumenata. No, čini se da ministrica Žalac ponos svoje Vlade ne koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli slučaj Žalac u RTL-u Danas komentirala je novinarka RTL-a Damira Gregoret te kazala kako Žalac nije sigurna je li premijer Plenković bio zadovoljan obraćanjem Žalac. Smatra kako od premijera nije bilo za očekivati drugačiji odgovor jer su iz Banskih dvora tijekom vikenda govorili da se o ostavci ni ne govori. 

"Začađujuće je ono što smo čuli od premijera Plenkovića da ne prihvaća njezinu ostavku. Realno je bilo da prihvati ostavku jer nije dovoljno dobro obrazloženje da se to može dogoditi svakome. S ljudske strane mi možemo shvatiti da se to može svakome dogoditi, ali članovi Vlade nisu bilo tko. A uostalom, njoj je vozačka istekla gotovo prije gotovo tri godine. Kada je postala ministrica obvezala se da će poštovati zakone ove države, a ona to ne radi", kazala je Gregoret te dodala kako misli da je premijer Plenković danas poslao lošu poruku javnosti. 

Upozorila je i da priča sa Žalac još nije gotova jer još uvijek ne znamo kojom brzinom je ona vozila, a oštricu protiv Vlade je uperila i predsjednica koja je neizravno kazala da je bi ministrica Žalac trebala dati ostavku. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo