DOVOLJNO VREMENA ZA ODGOVOR / Zahtjevi za ponudu borbenih aviona šalju se idući tjedan: Odluku donosi Vlada Andreja Plenkovića!

Image
Foto: HRZ/M. Karačić

Sama dinamika dolaska aviona u Hrvatsku planirat će se nakon odluke o kupnji

11.1.2020.
15:45
HRZ/M. Karačić
VOYO logo

Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenogaviona idući će tjedan, kako doznaje RTL, poslati zahtjeve za ponudu za borbene avione u šest zemalja.

Naš visokopozicionirani izvor iz Vlade tvrdi kako će konačnu odluku o tome koji avion Hrvatska kupuje donijeti Vlada Andreja Plenkovića te da bi se ta odluka najvjerojatnije trebala znati do kraja lipnja. Tvrde da će, bez obzira na to što se zahtjev šalje polovicom siječnja, biti dovoljno vremena i državama koje nude avione za odgovor i Hrvatskoj za evaluaciju odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prije Povjerenstvo je od dvadesetak država zatražilo informaciju kakve bi avione mogli ponuditi Hrvatskoj, povratno su dobili pet iskaza interesa za nove i osam za rabljene avione. Nakon razmatranja dobivenih odgovora Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona odlučilo je službeni zahtjev za ponudu poslati u šest država.

Kako se neslužbeno doznaje, ponuda za nove avione traži se od Sjedinjenih Američkih Država za F-16 blok 70/72 te od Švedske za Gripen JAS 39, varijantu C/D. Za rabljene avione ponuda se traži od Izraela, Grčke i Norveške za lovac F-16 te od Italije za Eurofighter Typhoon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prije godinu dana propala kupnja izraelskog aviona F-16 Barak jer nisu imali dozvolu Sjedinjenih Američkih Država za prodaju trećoj strani, Izraelci će, kako se neslužbeno doznaje, ponovno ponuditi isti avion, ali ovaj put u suradnji s američkim proizvođačem Locheed Martinom.

Iako je odluka kojim se državama šalje zahtjev za ponudu donesena prije mjesec dana, sami zahtjevi do sada nisu poslani dijelom zato što se nije željelo kompromitirati predsjedničku kampanju, a dijelom i iz razloga što su svaki parametar željeli više puta provjeriti kako bi se smanjile mogućnosti eventualne pogreške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska želi kupiti eskadrilu od 12 aviona, a Povjerenstvo će, nakon što dobije ponude, posebno razmatrati nove, a posebno rabljene avione, sama dinamika dolaska zrakoplova u Hrvatsku planirat će se nakon odluke o kupnji. No, vremena i nema previše jer avionima MIG-21 resursi počinju istjecati.

Istodobno s postupkom nabave aviona Međuresorno povjerenstvo istražuje i opcije za obuku pilota, što je već prije navedeno kao prioritet s obzirom na to da piloti trenutačno malo lete, a potrebna im je i preobuka za letenje na zapadnom tipu aviona četvrte generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo