ZAGREPČANI SE GUŠE I ZATVARAJU DJECU, A BANDIĆ POZIVA DA SVI UDAHNU PUNIM PLUĆIMA!? / 'To je strašno. Neka dođe tu, pa da vidi'

Image

Čak su i vrtići konačno dobili upute da djecu ne izvode na dvorište, no gradonačelnik i dalje tvrdi da je čist zrak

16.1.2020.
23:11
VOYO logo

Već petnaestak dana kvaliteta zraka u Zagrebu je loša pa su Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar i civilna zaštita izdali upozorenje da se izbjegava dulji boravak i tjelesne aktivnosti na otvorenom.

To osobito vrijedi za najmlađe pa vrtići u Novom Zagrebu ne vode svoju djecu na igrališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer je prije svega to bilo zbog magle. Iz gradskog ureda smo jučer dobili telefonsku uputu da ne izlazimo van, a za danas je došla uputa da u pravilu možemo boraviti na zraku, no kratko", kaže Natalija Marincel, ravnateljica Dječjeg vrtića Utrina za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, gradonačelnika to previše ne brine. Milan Bandić je na pitanje o zagađenom zraku odgovorio na svoj način : "Vidite kako je lijepo, udahnite punim plućima! Ajmo svi zajedno".

Image
U SARAJEVU I BEOGRADU 'VIDE ŠTO UDIŠU', A DANAS JE I U ZAGREBU POSTALO OPASNO: /

Shvatite upute ozbiljno - posljedice mogu biti grozne

Image
U SARAJEVU I BEOGRADU 'VIDE ŠTO UDIŠU', A DANAS JE I U ZAGREBU POSTALO OPASNO: /

Shvatite upute ozbiljno - posljedice mogu biti grozne

Građani Novog Zagreba su bijesni: Neka ovdje dođe popiti kavu!

To je tek razbjesnilo stanovnike Novog Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mu to bogme jako zamjeram i zovem ga ovdje na kavu, tu je preko neki lijepi kafić pa nek' si dođe popiti kavu, ja ću mu je platiti, pa da vidi što znači živjeti ovdje i kako će ga dočekati ljudi u ovoj zgradi", srdita je Mirela Mikić Muha, nezavisna vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb – istok.

"To već godinama traje. Oni stalno govore da će zatrpati smetlište na Jakuševcu, međutim, ništa se ne događa. Ne otvaramo prozore, nema provjetravanja prostorija", upozorava Irena, a Vesna dodaje: "Baš mama kaže da kako su mogli tu staviti vrtić jer koliko sam shvatila djeca ne bi trebala biti vani". "Bandić je rekao 'ha haha' - on ga diše, to je strašno", užasnuta je Štefica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras: Glavni uzrok onečišćenja je odlagalište otpada Jakuševec

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je u četvrtak da je već nekoliko dana povećano onečišćenje zraka u Zagrebu, posebice u Dugavama, a glavni uzrok onečišćenja je odlagalište otpada Jakuševec. Maras je na konferenciji za novinare, održanoj kod postaje za mjerenje kvalitete zraka u Dugavama, prozvao zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da ignonira taj problem. "Jučer je Bandić pozvao sve da duboko udišu zrak, a danas mjerodavne službe pozivaju građane da ne izlaze iz kuća", kazao je.

Očito je u Dugavama kritična situacija jer se godinama ne rješava problem odlagališta otpada Jakuševec, koji je glavni uzrok onečišćenja zraka u Novom Zagrebu, ali i u Zagrebu u cjelini, smatra Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će zagrebački SDP u Gradskoj skupštini ponovno tražiti da se na dnevni red uvrsti rasprava o kvaliteti zraka u Zagrebu i da Gradska uprava poduzme konkretne aktivnosti kako bi se taj problem što prije sanirao, jer se na zatvaranje Jakuševca ne može čekati 10 do 12 godina, kako to predlaže Bandić.

"Građani su zaslužili da se time konačno netko pozabavi, a ne da se minoriziranjem i relativiziranjem problema te 'sitnim forama' pokuša ispasti duhovit i smiješan, iako to više nikom nije smiješno", poručio je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovakvo onečišćenje je uobičajeno za ovo doba godine'

Iz Zavoda za javno zdravstvo danas su osjetljivim skupinama izdali preporuke, no tvrde da je kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama uobičajeno za ovo doba godine.

"Napominjem - ništa nije uznemiravajuće, nego informiranje javnosti o stanju u okolišu", istaknula je Ivana Hrga s Odjela za životni i radni okoliš NZJZ Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrak bi se trebao vratiti u normalu nakon zimskih mjeseci i s prestankom grijanja, no problem Jakuševca ostaje.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo