ODRŽAVANJE GROBNOG MJESTA /

Zagrepčani ljutiti, račune im povećali za duplo i to nakon potresa: 'Sve su napravili bez obavijesti...'

Iz Gradskih groblja kažu da su cijene u prosjeku porasle po grobnom mjestu za 100 kuna

17.4.2020.
22:00
VOYO logo

Nakon potresa i u vrijeme korone Zagrepčani su ovih dana doživjeli još malo stresa - računi za održavanje grobnih mjesta veći su za 100 posto. 

Razljutilo je to građane, osobito one koji imaju više grobnih mjesta jer su dobili i do 400 kuna veće račune. Poskupjelo je svih 28 gradskih groblja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine 99, ove 200 kuna

Lani je račun za održavanje grobnog mjesta na Markovu polju iznosio 99 kuna, sada 200. I još za tzv. dvostruku grobnicu u Vugrovcu obitelj Prodanović će umjesto 65 kuna, ove godine platiti 120.

"Ovogodišnji računi su stigli odmah nakon potresa u Zagrebu sa stopostotnim povećanjem. Znači 220 kuna više ćemo ove godine platiti. Ove godine ćemo platiti 440, a za to isto lani je cijena bila 220 kuna", kazala je Tamara Prodanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tri grobnice - 400 kuna više

To je razljutilo i gospodina Putaka koji se s istim problemom javio u našu redakciju. Jutros je dobio račune, grobnu naknadu za tri grobnice platit će 400 kuna više. Za njegovu mirovinu golem i šokantan trošak.

"Strašno, ovo je malo previše. Sto posto povećanje je veliko za bilo što", rekao je Marijan Putak. 

"Cijene nisu mijenjane od 2007."

Iz Gradskih groblja kažu da su cijene u prosjeku porasle po grobnom mjestu za 100 kuna i pravdaju se da je to stara odluka.

"Cijene nisu mijenjane od 2007. godine. Cijene su korigirane 15. rujna 2019. kada se nije moglo znati da će biti epidemija, a korekcija se izvršila da se sredstva vrate u održavanje infrastrukture", kazao je voditelj podružnice Gradskih groblja Patrik Šegota

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš sada, u ova potresna vremena, ta je odluka došla je na naplatu? "Nije tu sad samo u pitanju iznos nego i način. Bez obavijesti i bez ičega. Smatram da je 200 kuna previše i pitanje je što se radi za tih 200 kuna", kaže Marijan Putak. 

To smo pitali direktora zagrebačkih groblja jer je u glavnom gradu 189.000 grobnica. Računica kaže da će se blagajna gradskih groblja nakon ovolikog poskupljenja itekako napuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni razlog je da se iz te grobne naknade financira održavanje groblja. Svaki korisnik grobnog mjesta je sam dužan održavati grobnicu, a sve ostalo hortikulturu, održavanje mrtvačnica, kapela, crkve... to se financira iz naknade", objašnjava Šegota. 

"To je više odlagalište otpada..."

Dio građana poskupljenjem, ali ni uslugom nije zadovoljan. "Kod nas na Vugrovcu to je više odlagalište otpada nego što se to čisti. Usluge? Ništa osim košnje. Mislim da je to nepravedno", kaže Tamara Prodanović. 

Zagrepčanima će ovo dodatno isprazniti tanke novčanike u ionako teška vremena. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo