Zlostavljanje na Sveučilištu / Zagrebački rektor Damir Boras znao je za bar jedan slučaj seksualnog uznemiravanja: Odlučio je profesora nagraditi!

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U dopisu koji je stigao na rektorovu službenu adresu jasno su navedeni imena i prezimena profesora i nekadašnje studentice.

29.1.2021.
15:20
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon ispovijesti srpske glumice Milene Radulović, nakon što su u javnost dospjeli prvi slučajevi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, dospjela je u javnost i informacija kako je rektor istog sveučilišta Damir Boras tijekom svog šestogodišnjeg mandata znao za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje, piše Telegram

Telegram tvrdi kako ima dokumente koji potvrđuju da je Boras službeno zaprimio potpisani dokument u kojem nekadašnja studentica opisuje što joj je, prema njezinim tvrdnjama, učinio profesor s Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šokantna i potresna ispovijest /

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! 'Dok me bivši muž silovao, moja mama je govorila da će me i ona štapom. Bila sam sva krvava'

Image
šokantna i potresna ispovijest /

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! 'Dok me bivši muž silovao, moja mama je govorila da će me i ona štapom. Bila sam sva krvava'

Profesor ju je kontinuirano seksualno uznemiravao 

Kaže kako ju je kontinuirano, stoji u izjavi, seksualno uznemiravao. Opisujući "najeklatantniji slučaj koji se dogodio", napisala je: "povukao me preko svog radnog stola i nasilno poljubio".

U dopisu koji je stigao na rektorovu službenu adresu jasno su navedeni imena i prezimena profesora i nekadašnje studentice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali profesor nije sankcioniran, nego je još i nagrađen i to na direktnu inicijativu rektora, piše Telegram kojemu rektor nije odgovorio na ove ozbiljne optužbe. 

Profesor je i nagrađen 

Profesor je otišao u mirovinu i uskoro je na jedna od odsjeka Filozofskog fakulteta stigla inicijativa da mu se dodijeli počasno zvanje professor emeritus, koju inače predlaže fakultet, ali je može predložiti i rektor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odsjek se uskoro sastao kako bi raspravio hoće li umirovljenog kolegu zaista predložiti za emeritusa. Međutim, na sastanku je iznesena već spomenuta izjava nekadašnje studentice te je tako odlučeno da se neće razmotriti dodjela počasnog zvanja profesoru. 

Umirovljeni profesor koji je bio upoznat s odbijenicom, požalio se Borasu, a on je reagirao tako što je tražio očitovanja, audio zapise i transkripte sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvanaest dana, fakultet je poslalo obrazloženje rektoru kako mu ne može dostaviti audio zapis sjednice i pozvao se na mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka. Međutim uz pristanak nekadašnje studentice, fakultet je rektoru posao potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju. 

Boras je sve znao 

Dokument je pečatiran klasifikacijskom oznakom i urudžbenim brojem Sveučilišta. Rektor je dobio toliko traženu dokumentaciju i upoznat je sa sadržajem "pisane deponirane izjave", piše Telegram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet mjeseci kasnije, Boras predlaže profesora Senatu Sveučilišta u Zagrebu da umirovljenog profesora izabere za professora emeritusa. Većinom glasova, Senat prihvaća rektorov prijedlog i pokreće proceduru.

Ubrzo nakon toga, Senat Sveučilišta u Zagrebu donosi odluku o dodjeli počasnog zvanja i titule professor emeritus spomenutom umirovljenom profesoru s Filozofskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je o ovome slučaju pokušao dobiti odgovore rektora Borasa, međutim rektor se nije oglasio.

Profesorica Vesna Vlahović-Štetić, bivša dekanica Filozofskog fakulteta kaže da nakon što je upoznata sa sadržajem izjave, kao dekanica više nije mogla pokrenuti postupke jer se u izjavi radilo o profesoru koji je u tom trenutku već bio umirovljen i, time, izvan njene ingerencije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam upoznata s time da je eventualno pokrenuta neka procedura pri Sveučilištu, rektor Boras me ni o čemu takvom nije obavijestio", rekla je Telegramu Vlahović-Štetić.

'Sveučilište u Zagrebu jest i bit će mjesto nulte tolerancije za svaki oblik zlostavljanja' 

Upadljivo šutljiv o brojnim slučajevima uznemiravanja i zlostavljanja na Sveučilištu koji gotovo dva tjedna izlaze u javnost, rektor Boras u utorak se putem Hine prvi put šturo oglasio: "Sveučilište u Zagrebu jest i bit će mjesto nulte tolerancije za svaki oblik zlostavljanja. Uprava Sveučilišta oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja te snažno podupire i štiti sve koji su spremni deklarirati doživljenu traumu”, stoji u Borasovom pisanom odgovoru Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo