ZAGREBAČKI HDZ-OVAC PROGOVORIO O KRAJU SURADNJE S BANDIĆEM: / 'Potreban je potpuni prekid s njegovom političkom praksom'

Image
Foto: Pixsell

Zategnute odnose između HDZ-a i Milana Bandića dodatno je podgrijao član zagrebačkog HDZ-a i kirurg Pavo Kostopeč koji smatra da njegova stranka treba prekinuti sve odnose s Bandićem na gradskoj

16.1.2020.
18:58
Pixsell
VOYO logo

Nakon poraza Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, unutar HDZ-a su se zategnuli odnosi sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Sve više članova vladajuće stranke otvoreno govori da se stranka treba odmaknuti od njega i njegove politike. Istaknuti član zagrebačkog HDZ-a i poznati kirurg Pavo Kostopeč u intevjuu za Jutarnji zagovara potpuni prekid suradnje s Bandićem.

Image
POČETAK KRAJA: /

Juričanov udarac u pleksus, ali vrije i u zagrebačkom HDZ-u; Bandić više nema svoje čuvene robe za trgovanje...

Image
POČETAK KRAJA: /

Juričanov udarac u pleksus, ali vrije i u zagrebačkom HDZ-u; Bandić više nema svoje čuvene robe za trgovanje...

"Zagrebački HDZ ne treba kozmetički odmak od Milana Bandića, nego potpuni prekid sa svom njegovom političkom praksom i načinom vladanja. Apsolutno podržavam redefiniciju ionako čudne i loše funkcionirajuće koalicije u kojoj je HDZ Zagrepčankama i Zagrepčanima u potpunosti neprepoznatljiv, bez jasne političke platforme i sadržaja. Ne možemo stalno živjeti u atmosferi podrške novih gradonačelnikovih netransparentnih procesa, nedovoljno ili u potpunosti neiskomuniciranih s građanima i neiskordiniranih s nama kao ravnopravnim političkim partnerima. Najbolji je primjer aktualno donošenje novog prostornog plana. Ili najnovija ekshibicija s drastičnim povećanjem cijene odvoza i zbrinjavanja otpada. I afera u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Zagrepčani nam to neće oprostiti. Takva politička praksa mora se mijenjati bez odgode, čak i po cijenu raskida koalicije i novih izbora", smatra Kostopeč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskid i na državnoj razini

Kostopeč smatra kako je poraz na predsjedničkim izborima još jedan veliki neuspjeh stranke te ponavlja kako unutar HDZ-a moraju "prestati s praksom izbjegavanja istine u kojoj poraze kontinuirano proglašavamo pobjedama." Dodao je kako je Zoran Milanović nenadoknadivu razliku stvorio upravo u Zagrebu, čime je ponovno potkrijepljena teza da se izbori dobivaju ili gube u Zagrebu. Kostopeč smatra da je iskorak u Zagrebu preduvjet svih budućih pobjeda HDZ-a na izborima.

Ipak, glavnu riječ o slaganju političkog kadra unutar Vlade i Sabora ima Andrej Plenković. Njemu je u ovom trenutku Bandić potreban kako bi održao većinu u nacionalnom parlamentu. No, zagrebački HDZ-ovac smatra kako suradnja s Bandićem otvara mogućnost odmaganja HDZ-u na nacionalnoj razini, zbog čega raskid sa BM 365 - Strankom rada i solidarnosti vidi kao dugoročno dobar za HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik HDZ-a, kao i glavni tajnik i mnogi drugi istaknuti članovi iz vrha stranke dolaze iz Zagreba, dobro im je poznata situacija i uvjeren sam da će znati uvažiti interese zagrebačkih članova i poduprijeti ono što je u našem najboljem dugoročnom interesu. Nisam sudionik nacionalne političke scene, ali ne bojim se raskida koalicije sa strankom MB 365 na državnoj razini. Štoviše, mislim da bi to dugoročno bilo dobro za HDZ. Kao što je Bandićeva podrška nanijela štetu kampanji Grabar-Kitarović, postoji mogućnost da ozbiljno odmogne HDZ-u na nacionalnoj razini", uvjeren je Kostopeč.

Vlada je sigurna i bez Bandića

Eventualan razlaz s Bandićem ne bi trebao ugroziti rad Vlade, jer, mišljenja je Kostopeč, njegovi zastupnici nisu izabrani na stranačkoj listi, već su mu se kasnije pridružili zbog čega nemaju obveza prema njemu, a i većina ih podržava rad Vlade, iako joj je Bandić u nekoliko navrata zaprijetio uskraćivanjem podrške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbora i općeg sastanka u HDZ-u na kojem su donesene određene analize neuspjeha na izborima, govorilo se o mogućem raspuštanju zagrebačke organizacije HDZ-a, a Kostopeč je između redaka dao do znanja kako bi se rado vidio na mjestu šefa gradskog HDZ-a.

"Kada bi isti ljudi koji su godinama dobro surađivali s Bandićem u Zagrebu sada pokušali provoditi politiku odmaka od njega, imali bi veliki problem s osobnom političkom vjerodostojnošću. Naši članovi žele ozbiljan politički zaokret kako bi se zagrebački HDZ vratio na staze uspjeha. Raskid svih političkih veza s mutnim poslovima gradonačelnika, nulta tolerancija svih vrsta korupcije, potpuna transparentnost u upravljanju metropolom te povratak etike u zagrebačku politiku uvjeti su bez kojih ne možemo vratiti ni vlastito samopoštovanje, ni ugled među Zagrepčankama i Zagrepčanima", zaključio je Kostopeč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo