ZAGREBAČKI ARHITEKTI UPOZORILI NA OPASAN PRESEDAN: / Amandmanima GUP-a se omogućuje prenamjena 530.000 kvadrata zemljišta

Image
Foto: Google Maps/Pixsell

Društvo arhitekata Zagreb upozorilo je da podnošenje 85 amandmana na izmjene zagrebačkog GUP-a predstavlja novi, a ne izmijenjeni plan te da se njima omogućuje prenamjena 530.

7.2.2020.
19:44
Google Maps/Pixsell
VOYO logo

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) priopćilo je u petak da je podnošenje 85 amandmana na zagrebački GUP predstavlja presedan u povijesti prostornog planiranja u Hrvatskoj te navodi da bi njihovo prihvaćanje omogućilo prenamjenu 530.000 metara kvadratnih javnih površina u površinu za gradnju.

Image
TOMISLAV TOMAŠEVIĆ O BANDIĆEVIM AMANDMANIMA NA GUP: /

'To je besramna politička korupcija'

Image
TOMISLAV TOMAŠEVIĆ O BANDIĆEVIM AMANDMANIMA NA GUP: /

'To je besramna politička korupcija'

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je podneseno ukupno 85 amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba. Njih 15 podnio je HDZ, Stranka rada i solidarnosti podnijela je 64 amandmana, a sam gradonačelnik Milan Bandić podnio je šest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presedan rezultira novim GUP-om

Iz DAZ-a smatraju da je broj amandmana i opseg izmjena koje predlažu presedan u povijesti prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj koji rezultira potpuno novim planom. "Ovako podneseni amandmani završni su udarac gradske politike na ionako kontroverzne izmjene GUP-a", poručili su u priopćenju.

Stav je struke, navode, da se amandmanske izmjene nikako ne bi smjele odnositi na ključne postavke plana, te da se osobito se ne smiju odnositi na dijelove plana koji nisu u skladu s ciljevima i programskim polazištima iz Odluke o izradi plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno, jedan od ciljeva izrade GUP-a bio je 'očuvanje kontinuiteta i integriteta javnih zelenih površina (javni park, gradske park šume, tematski park i tematske zone), s čime je izravno u suprotnosti otprilike jedna trećina podnesenih amandmana (njih 29)", smatraju u Društvu arhitekata Zagreb.

Zelene površine postaju građevinske

DAZ je, nakon stručne analize zaključio da bi se eventualnim prihvaćanjem podnesenih amandmana, omogućila prenamjena gotovo 530.000 metara kvadratnih javnih površina u površine za gradnju. Prenamijenilo bi se, pojašnjavaju, 400 tisuća kvadratnih metara javnih zelenih i sportsko - rekreacijskih površina u stambenu ili mješovitu namjenu, gotovo 70 tisuća metara kvadratnih površina društvene namjene u stambenu, mješovitu ili poslovnu namjenu te oko 19 tisuća metara kvadratnih koridora javnih prometnica u mješovitu namjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju i da se takvim amandmanskim izmjenama krši osnovna načelo Zakona o prostornom uređenju o sudjelovanju javnosti u postupcima izrade planova te načelo da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo