ZAGREBAČKA OBITELJ NAKON POTRESA ŽIVI U KOMBIJU: / 'Djeca su nam psihički uništena. Ne žele ući ni kuću, ni u zgradu...'

Image

'Još nitko nije došao od procjenitelja kako bi nam rekao smijemo li ili ne smijemo unutra'

26.3.2020.
20:45
VOYO logo

Stanovnici pojedinih dijelova Zagreba i okolice nakon velikog nedjeljnog potresa ostali su bez krova nad glavom. Dok je nekima osiguran smještaj u studentskim domovima, drugi se pak ne mogu pomaknuti dalje od straha. Jedan od njih je Ozren Zagajski iz Miroševca koji je za RTL ispričao kako on s obitelji živi u kombiju. Naime, njegova djeca su potresena cijelim događajem i ne žele ući ni u kakvu zgradu ili kuću.

"Od nedjelje ujutro spavamo u kombiju. Odnosno do sinoć smo spavali dok nas zima nije istjerala van. Još nitko nije došao od procjenitelja kako bi nam rekao smijemo li ili ne smijemo unutra. Sinoć smo se preselili u garažu, na svoju odgovornost, a ne znamo gdje bi drugdje otišli", ispričao je nesretni čovjek za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI POTRESI U ZAGREBU: /

Ovaj put magnitude su bile 3,2 i 2,2

Image
NOVI POTRESI U ZAGREBU: /

Ovaj put magnitude su bile 3,2 i 2,2

'Djeca su toliko uplašena i psihički uništena'

Ovaj čovjek sa četvero djece, suprugom i psom dane provodi u kombiju. No, kako kaže, večeras će prenoćiti u garaži gdje imaju madrace po podu. Jedino što imaju je, veli, voće i povrće. Navijačka skupina Bad Blue Boysi su oni kojima je zahvalan jer ih stalno obilaze i snabdijevaju sa stvarima koje su im najpotrebnije.

Na pitanje zašto nisu otišli kod rodbine ili pak u Studentski dom Cvjetno naselje gdje su smještene osobe koje su izgubile u dom u potresu odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca su toliko uplašena. Jedva smo ih i sinoć nagovorili da se maknemo. Ne znam što bi rekao, oni su psihički potpuno uništena. Oni neće u zgradu, u kuću, nigdje."

Stanovnica Miroševca: 'Rekli su mi da u kući živim na vlastitu odgovornost'

U susjednom Miroševcu mještani isto nisu bolje prošli jer ni tri dana nakon potresa i dalje podrhtava tlo pod njihovim nogama. K tome, zidovi su im vlažni, a krovovi mokri te se u pojedine dijelove kuće ne usuđuju ući. Jedna od tih stanovnika je i 82-godišnja Jagica Folnegović. Kaže da je u nedjelju zvala policiju te da je došao policajac s gospođom koja je popisala štetu i poručila joj da unutra živi na vlastitu odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Nitko ne dolazi, nitko ne obilazi, iselili smo se iz kuće odmah. Dolazimo preko dana da bi uhvatili nekoga da dođe pogledati ili neka pomoć ili nešto, al nitko ne pita za ovaj kraj", kaže Jagica.

Podsjetimo, uz epicentar serije potresa najpogođenija su područja u blizini kao Kašina, Trnava, Popovec, Vidovec, Medvedski Breg te Markuševac. No, nije bolje prošao ni Miroševec čiji stanovnici ne žele biti zaboravljeni pa im sada preostaje čekati statičare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca: 'Zagreb su ubili dimnjaci na zgradama'

Objekti diljem Zagreba broje čak 20.000 oštećenja, a na teren je izašlo 80 specijalističkih timova te je 200 građevinskih stručnjaka u obilasku. Osim njih, rukave su zasukali i vatrogasci koji su do sada imali skoro 600 izvida i intervencija.

Image

"U ovom slučaju ja bih rekao da su grad Zagreb ubili dimnjaci na našim zgradama. Štete, bio sam na mnogim zagrebačkim krovovima i kad ujutro dočekate na krovu i kad se počne razdanjivati i vidite da je svaki krov u centru grada, dimnjak oštećen i predstavlja neposrednu opasnost", rekao je za RTL Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirka Jozić: 'Prihvaćat će se zahtjevi onih koji imaju preko 60 posto štete na objektu'

Grad Zagreb objavio je poziv za građane za prijavu štetu nakon potresa te on vrijedi za sve osim onih koji imaju osigurane nekretnine i one čije nekretnine nisu legalizirane.

Image

"Prihvaćat će se oni zahtjevi oštećenika koji imaju štetu preko 60 posto na objektu i njima se može po ovom pozivu, tako je zakon regulirao do 5 posto vrijednosti te štete. Iznimno Vlada Republike Hrvatske može taj postotak povećati", kazala je Mirka Jozić, pročelnica Zagrebačkog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Milan Bandić će pak račune od Holdinga, komunalnih naknada i pričuve osloboditi građane koji dobiju markicu na kojoj piše: "privremeno neuporabljivo".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo