ZAGREB RUŠI NESLAVNE REKORDE; 161 NOVOZARAŽENI: / 'Arena nije pripremljena, ali se može u dan ili dva staviti u funkciju!'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

'Opet rušimo neslavne rekorde, danas je čak 161 novooboljeli, ako se nastavi ovaj trend drugog izlaza neće biti - morat ćemo se uozbiljiti'

9.10.2020.
9:10
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izjavio je danas u emisiji "U mreži Prvog" na HRT-u da i danas u Zagrebu rušimo rekorde sa 161 novooboljelim. "Opet rušimo neslavne rekorde, danas je čak 161 novooboljeli, ako se nastavi ovaj trend drugog izlaza neće biti - morat ćemo se uozbiljiti", rekao je Šostar.

"Predlažemo da se ograniči broj ulazaka u autobuse, da se poveća broj autobusa, da se osigura dovoljan broj djelatnika ZET-a i gradskog poglavarstva, dakle redarstva kako bi se poštovao razmak te da se prepolovi broj onih koji se prevoze u autobusima. Mislim da će biti malo duža čekanja, ali zdravlje je ispred svega", upozorava Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako će biti organiziran gradski prijevoz na blagdan Svih svetih kazao je da će o tome na Stožeru još biti riječi. O tome hoće li maske biti obvezne prilikom posjeta grobljima uzvratio je da će se maske morati nositi svugdje gdje je veća koncentracija ljudi.

Image
RADMAN TVRDI DA JE COVID-19 BANALNA BOLEST: /

'Zbog čega je 300 smrti od nje važnije nego 50.000 smrti godišnje?' 

Image
RADMAN TVRDI DA JE COVID-19 BANALNA BOLEST: /

'Zbog čega je 300 smrti od nje važnije nego 50.000 smrti godišnje?' 

Pandemija nije nestala

Epidemiolog i član vladina stručnog tima Branko Kolarić rekao je da nam je jučerašnji broj upozorenje. "Mi smo se pred ljeto počeli ponašati kao da nema epidemije. Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji. Imamo pandemiju i moramo se pridržavati propisanih mjera koje su jednostavne", rekao je i dodao da je bitno spriječiti da zdravstveni sustav ne kolabira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trenutku kada bi bio veći broj zaraženih nego što možemo pružiti intenzivnu njegu, to bi bio problem jer zdravstveni sustav bi kolabirao i to želimo spriječiti", rekao je te dodao da kad bi se dva tri tjedna 60-70 posto ljudi pridržavali epidemioloških mjera značajno bi nam pao broj zaraženih. "Epidemija dugo traje, svi smo već iscrpljeni, ali negiranje toga samo će nam pogoršati incidenciju bolesti", rekao je.

Osvrnuo se i na sezonu gripe rekavši kako to dodatno komplicira situaciju, ali da neće biti niti gripe, niti prehlade niti drugih respiratornih infekcija, ako ćemo se pridržavati ovih jednostavnih mjera. "Fascinantan je podatak da je u Australiji, iza koje je sezona gripe, u travnju prošle godine bilo je 19.000 slučaja gripe, ove godine samo 107", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi su mjere

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da već sedam mjeseci prate situaciju i da u različitim periodima imamo različito ponašanje prema kojem se onda donose određene mjere.

Dodaje da je u pripremi određen broj mjera o kojima će se danas razgovarati, ali da je najbitnije da se pridržavamo onih najvažnijih: držanje distance, dezinfekcija ruku i nošenje maski. Istaknuo je i da Arena nije pripremljena, da je sve rastavljeno i u skladištima, ali da se to sve može u dan ili dva staviti u funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trut je rekao da se ne razmišlja o karanteni ili zaključavanju ("lockdown"), ali da ga se ne može isključiti. "Djelujemo kroz mjere i edukaciju stanovništva da do toga ne dođe. Nalazimo ravnotežu između zaštite stanovništva i toga da gospodarstvo funkcionira. Vjerujem da smo tu uspješni i da imamo dobre rezultate", rekao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo