Umalo tragedija / S nadvožnjaka otpala željezna ograda, Zagreb se raspada: 'Dugogodišnja nebriga. Korozija je nagrizla most'

Puknuća vodovodnih cijevi, rupe na cesti, u ništa boljem stanju nisu ni mostovi nakon 20 godina pokojnog gradonačelnika Milana Bandića

13.2.2022.
19:10
VOYO logo

Zagreb nezaustavljivo puca po šavovima. Umalo se dogodila tragedija u predgrađu kada je s nadvožnjaka u Buzinu pala teška željezna ograda. No to je samo jedna od niza intervencija u Zagrebu u posljednje vrijeme, od puknuća vodovodnih cijevi do prometnih kolapsa. Treba li se dogoditi veća nesreća da se ubrza sustavna obnova metropole?

Zbog pada zaštitne ograde s nadvožnjaka vatrogasci i policija sinoć su imali pune ruke posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzom intervencijom, ograda je uklonjena s pruge. Pukom srećom, tragedija je izbjegnuta.

"Naravno da je mogao netko nastradati. Tu je požarni put prolaz nije dozvoljen ali ljudi prolaze. Mogla je pasti ograda, puknuti žica, nekoga struja ubiti moglo je biti svašta", kazao je Ivica Sulić.

Nadvožnjak je još ranije predviđen za sanaciju, a radovi bi trebali početi krajem ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
službe na terenu /

U Zagrebu opet pukla cijev, dio stanovnika Savice bez vode

Image
službe na terenu /

U Zagrebu opet pukla cijev, dio stanovnika Savice bez vode

"Ovo što se jučer dogodilo je dugogodišnja nebriga i korozija koja je nagrizla most, ali on je siguran za promet", poručio je Luka Korlaet.

Račun u minusu, a Grad puca po šavovima. Puknuća vodovodnih cijevi, rupe na cesti, u ništa boljem stanju nisu ni mostovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je posljedica 20 godina neulaganja u ono nevidljivo, infrastrukturu, energetiku... Ulagalo se u efekte fontane ono nevidljivo je ostalo po strani", izjavio je Korlaet.

"Ovakve situacije treba izbjeći, no ne može se nadoknaditi ono što nije rađeno u 20 godina, sada u kratko vrijeme", poručio je Renato Petek, zastupnik SDP-a u zagrebačkog gradskoj skupštini.

Uz dotrajalu infrastrukturu, potres je učinio svoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dijelu prometne infrastrukture i mostova mi smo izvukli da se 15 do 20 posto toga može priznati da je djelovao potres primjerice Most slobode. Ti pomaci mogu utjecati na dijelove koji su degradirani", objasnio je Stjepan Lakušić, dekan zagrebačkog Građevinskog fakulteta.

A centar grada i dalje muku muči s posljedicama potresa. I ovog su vikenda nastavljeni pregled i sanacija pročelja zgrada. U ožujku bi trebalo krenuti s pedesetak nekonstrukcijskih obnova. Uvertira je to u početak obnove grada koji i gotovo dvije godine nakon potresa na nju i dalje čeka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo