NOVI REZOVI / Tomašević: 'Obustavljaju se pozivi za potpore udrugama'; Komentirao i izbor ravnatelja 'Srebrnjaka'

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas održava svoju redovitu konferenciju za medije na kojoj objavljuje novosti vezane uz rad Gradske uprave

27.7.2021.
11:17
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas održava svoju redovitu konferenciju za medije na kojoj objavljuje novosti vezane uz rad Gradske uprave.

Na početku je govorio zamjenik gradonačelnika Luka Korleat o potresnoj obnovi te kazao da kada se usvoji elaborat koji je pokazao, obnova će ići puno brže i lakše. "Što se tiče obnove škola, rekli smo da će se rokovi obnove ukupno 14 zgrada prolongirati", rekao je Korleat te objasnio razloge zbog kojih će ta obnova kasniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravili smo niz koraka da se procesi ubrzaju. Održani su sastanci s troje ministara, obrazovanja, kulture i EU fondova i uspostavljena je koordinacija gradskih ureda", kazao je Korleat te dodao kako je svaki dan u kontaktu s pročelnicom i dogovorili su redovie tjedne obilaske tih mjesta kako bi ubrzali rokove.

"Do tada, prijevoz učenika će biti organiziran u područje škole i sve ostaje kao i lani. Roditelji mogu biti mirni", kazao je Korleat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je govorila o sjednici GSV-a Grada Zagreba na kojoj su bili svi troje. "Dogovoreno je da se predstavnici GSV-a redovito pozivaju na sjednice Gradske skupštine", kazala je i dodala da će se sjednice GSV-a održavati redovito prve srijede u mjesecu.

Kazala je i da su napravili promjene u sastavu Stožera civilne zaštite u koji su ušli neki dužnosnici. "Za jednog člana smo smanjili sastav", kazala je. "Novi načelnik Stožera civilne zaštite bit će zamjenik Luka Korlaet", kazala je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomašević rekao je da se obustavljaju pozivi za jednokratne potpore udrugama koji su otvoreni od početka godine. "Takve pozive ima 10 ureda, a zaustavljamo to s 31. srpnja", rekao je Tomašević.

Image
MOŽEMO! PRETEKAO SDP /

Novi Crobarometar iznenadio rezultatima: Tomašević je najpopularniji političar u Hrvata

Image
MOŽEMO! PRETEKAO SDP /

Novi Crobarometar iznenadio rezultatima: Tomašević je najpopularniji političar u Hrvata

Kazao je i da bi kao gradonačelnik trebao imenovati oko 600, 650 članova školskih odbora, odnosno predstavnika Grada u istima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu načelno najavljujem model, još uvijek radimo na njemu. Grad imenuje tri od sedam članova, a odlučili smo se na model kojim će se ljudi imenovati na sljedeći način: jedan će biti predstavnik mjesnog odbora ili četvrti, bez obzira kojoj stranci pripada, za ostala dva člana ćemo imati javni poziv za građane da se prijave, trajat će oko dva tjedna. To je jedan mješoviti model. Planiramo i smanjiti naknade za školske odbore", rekao je Tomašević te dodao da će detaljnije o tome govoriti na konferenciji idući tjedan.

'Neću razgovarati s kandidatima za ravnatelja Srebrnjaka'

Na pitanje o reviziji ugovora s privatnim poduzećima, Tomašević je rekao da gradska uprava ima unutarnju reviziju. "Napravljena je revizija obaveza za prošlu godinu, a radit ćemo je i za prvi dio ove godine. Radit ćemo ciljane revizije ugovora, već smo Kontrolnom uredu dali neke naredbe za kontrole, naprimjer za gradska groblja. U neke velike revizije još nismo krenuli, kao što je pročistač", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o dječjoj bolnici Srebrnjak.

"Doktora Nogala će se vratiti u radni odnos u Srebrnjak. Za ravnatelja će biti raspisan natječaj na koji će se moći svi javiti. Nemam namjeru sastajati se s potencijalnim kandidatima za ravnateljicu ili ravnatelja Srebrnjaka", kazao je Tomašević i dodao da mu se javljaju i traže sastanke potencijalni kandidati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li poskupjeti komunalne usluge, Tomašević je rekao da sada imaju bolju sliku nego su imali prvog dana. "Trudimo se i dajemo sve od sebe da komunalne usluge ne poskupe", rekao je i nabrojio kakve su sve racionalizacije napravili.

"U tom smjeru idemo i s rebalansom. Zadovoljniji smo s novom rundom razgovora s pročelnicima oko ušteda. Ovo je, uz uvjet da ne prodajemo vrijedno gradsko zemljište. Preuzeli smo grad usred proračunske godine, nemamo velik manevarski prostor i trudimo se da ne prodamo gradsko zemljište i da ne dođe do poskupljenja komunalnih usluga", rekao je Tomašević i ponovno ponovio da razgovaraju s bankama o novim zaduženjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi gradska zemljišta želimo razviti. Nije samo smanjenje rashoda nego povećanje prihoda", rekao je i dodao da se bave cijenom zakupa gradskih prostora.

"Potkraj godine ćemo imati jasniju sliku. Tek sljedeće godine ćemo moći jasno planirati prihode i rashode", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ankete su prolazna kategorija'

Odgovorio je i na pitanje o Crobarometru prema kojem je Možemo! prestigao SDP.

"Ankete su prolazna kategorija. Fokusiramo se na to da rješavamo probleme grada", kazao je Tomašević i dodao da sa SDP-om imaju dobru suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rejting je prolazna kategorija", kazao je Tomašević.

Obnova grada

Govorio je i o obnovi i dodao da oko toga nitko ne može biti zadovoljan. "Koordinacija je bolja, ali se to još ne vidi u ubrzanju broja odluka", rekao je Tomašević i nabrojao kako je grad pomogao. "Nije sve na nama. Dosta problema je i naslijeđeno. Nema riješenih vlasničkih odnosa čak i na javnim zgradama. Zašto se nije konzervatore uključilo na vrijeme? Zašto se čekalo s time godinu dana?", upitao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U programu mjera su nerealne cijene. Mora se mijenjati program mjera, a vjerojatno će se morati mijenjati i Zakon. Povećanje cijena obnove za javne zgrade su nevjerojatne", rekao je gradonačelnik i dodao da su potrebna sustavna rješenja. "Da bi došlo do promjene Zakona potreban je dogovor saborske većine", kazao je Tomašević.

'Ne mislim odlučivati o zakupu za štandove s jagodama'

"O svakom zahtjevu za zakup prostora odlučuje Povjerenstvo. Ne mislim biti kao bivši gradonačelnik kojeg USKOK optužuje da je odlučivao koji trgovac će postaviti štand s jagodama. Na Mažurancu im nije produženo, Povjerenstvo misli da se to ne treba dati na tri mjeseca za takvu manifestaciju. Oni su odnijeli tu odluku, vjerujem da su za to imali dobar razlog", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se mijenjati i sistematicacija u Uredu gradonačelnika. "Kada stupi odluka o preustroju i kada dođu novi pročelnici onda će ići sistematizacija za svaki ured, kao i za Ured gradonačelnika", rekao je Tomašević.

"Oni koji će odvajati će plaćati manje odvoz otpada. No, moramo spriječiti kontaminiranje odvojenog otpada. Svaki biootpad koji se pomiješa više nije biootpad i više ne smije ići u kompostanu. U zakonu će vjerojatno biti propisane kazne", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo uvesti reda u situaciju za najam i prodaju gradskih stanova. Mislimo da broj gradskih stanova treba čuvati i povećavati za najam. Želimo raščistiti nered koji se nalazi ne samo u poslovnim prostorima nego i u gradskim stanovima", kazao je Tomašević i dodao da razmišljaju o imenovanju v.d. pročelnika u uredu koji se bavi tom tematikom.

"Podbrežje je opcija da se u nju smjeste građani čiji domovi će se obnavljati od potresa", kazao je Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo