Dosad neviđeno /

Zadranin na čelu projekta koji je na tragu novog lijeka: uzorci lijeka poslani i u svemir

Image
Foto: Thinkstock

Radi se o protuotrovu-tableti, što u svijetu još ne postoji, a učinak će biti jedinstven.

6.9.2017.
11:14
Thinkstock
VOYO logo

Zoran Radić (60), rođeni Zadranin, voditelj je projekta američkog Nacionalnog instituta za zdravlje koji je na tragu novom tipu lijeka protiv nervnih bojnih otrova i organofosfornih pesticida, kakvog struka dosad nije imala prilike vidjeti, piše 24sata.

Radi se o protuotrovu-tableti, što u svijetu još ne postoji, a učinak će biti jedinstven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molekularna struktura lijeka bit će takva da on može brzo dospjeti u dijafragmu i u mišiće budući da ljudi koji se otruju ovim otrovima umiru od gušenja jer im dijafragma jednostavno prestane funkcionirati pa pluća ne mogu primati zrak", objašnjava Radić.

Lijek će imati djelovanje i na centralni živčani sustav u koji otrov također dospijeva, a iako dosadašnji protuotrovi nisu djelovali na živčani sustav, ovaj na kojem Zadranin rradi to može, za što postoje potvrde primjene na laboratorijskim miševima i nehumanim primatima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je trenutačno u eksperimentalnoj fazi, a Radić kaže kako još uvijek ne zna kada bi se lijek mogao naći na tržištu. Uz to, napominje kako se u svemirskoj kapsuli SpX11 Dragon nalaze uzorci lijeka koji su početkom lipnja ove godine lansirani na Međunarodnu svemirsku postaju, a uskoro se planira i njihov povratak te nastavak istraživanja na Zemlji. 

"Da bi dobili željene rezultate, proteini iz uzorka trebaju se kristalizirati, za što su najbolji uvjeti upravo oni ‘svemirski’, odnosno uvjeti smanjene gravitacije", kaže Radić. 

Trenutno dostupni protuotrovi primjenjuju se isključivo intravenozno ili intramuskularno, a za njihovu primjenu kod otrovanih potreban je stručan kadar. S tabletama to neće biti slučaj. Uz američke znanstveniku, na razvoju lijeku radi i zagrebački IMI (Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada), piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo