'KAD SU SAD SVI NA GODIŠNJEM' /

Zadarski HDZ-ovac tražio da se naknada za boravak u karanteni uplati na njegov privatni račun: Postoji i snimka, reagirala i policija

Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Ravnatelj Đačkog doma u Zadru, Stipica Radoš tražio je da se troškovi covid-karantene uplate na njegov račun, umjesto na račun doma, o čemu postoji i snimka

25.8.2021.
14:03
Zeljko Mrsic/PIXSELL
VOYO logo

Zadarski vijećnik iz redova SDP-a, Jure Zubčić objavio je u srijedu audio snimku isječka telefonskog razgovora u kojem je obnašatelj dužnosti ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru Stipica Radoš, inače član HDZ-a, tražio da se na njegov privatni račun uplati naknada za boravak strane turistkinje zaražene koronavirusom, koja je stacionirana u karanteni u đačkom domu. Telegram piše kako je trošak iznosio 1715 kuna, a da su domaćini trošak uplatili na račun Zadarske županije, jer nisu htjeli da novac završi u tuđim rukama.

Radoš: “Pa ja sam vam poslao na Whatsapp onaj…”,
Uplatitelj: “Samo IBAN ste mi poslali. Naziv primatelja trebamo…”
Radoš: “Stavite Stipica Radoš samo…”
Uplatitelj: “To je na privatni, jel?”
Radoš: “Ne možemo sad drugačije kad su oni svi na godišnjem. O tome se i radi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kao da policajac traži da kaznu platite na njegov račun'

“Stipica Radoš, ravnatelj srednjoškolskog đačkog doma u Zadru u svrhu naplate karantenskog smještaja turista koji su pozitivni na koronavirus šalje svoj privatni bankovni račun. Dakle, želi naplatiti taj trošak na svoj osobni račun. Za usporedbu, to je kao da policajac traži da kaznu za brzu vožnju platite na njegov privatan račun. Pazite sad, čovjek se pravda da je računovodstvo na godišnjem odmoru. Tako vjerojatno i blagajnica u dućanu kaže da ne može izdat račun jer je netko iz računovodstva na godišnjem. Zar se vama nije dogodilo da vam policajac ne može ispisati kaznu jer je netko iz računovodstva na godišnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obično kokošarenje čovjeka koji se hvali da je osnivač HDZ-a, a svojedobno je javnosti objašnjavao za kakvu Hrvatsku se borio. Ovim djelima je pokazao za što se stvarno borio i kakvu nam Hrvatsku takvi kao on ostavljaju. Opustošenu, opljačkanu i demoraliziranu državu iz koje svatko normalan s pogledom u budućnost želi otići”, smatra vijećnik Zubčić.

On od HDZ-ova župana Božidara Longina traži i hitnu smjenu ravnatelja Radoša, a već je podnio i prijavu Policijskoj upravi zadarskoj.

"Đački dom nudi smještaj samoizolacije, za što smo naplaćivali 250 kuna. Radi se o javnoj ustanovi, čiji je vlasnik Zadarska županija. Naime, nazvao me je jedan prijatelj i rekao da mu je jedna kolegica, koja je tu boravila kroz projekt jedne udruge, oboljela od korone. Ravnatelj doma mu je na WhatsApp poslao IBAN računa, a kad ga je pitao ime primatelja, saznao je da se radi o privatnom računu. Pitanje je koliko je takvih naplata izvršeno. Možemo doći do izvoda računa Doma, ali ne i privatnoga. Zato sam prijavio policiji. Moj poznanik je razgovor zabilježio, što nije legalno, ali je viši javni interes", pojasnio je Zubčić za Index.

Slovo zakona je jasno

Inače, učenički domovi su javne ustanove usklađene sa Zakonom o odgoju i obrazovanju osnovnoj i srednjoj školi, što između ostalog znači i da se poslovanje đačkog doma mora odvijati preko službenog računa. Na njega se, kaže Zakon, primaju i sredstva kojima se domovi financiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radoš je istom portalu poručio kako nema komentara te da je sve izvučeno iz konteksta. Župan Longin nije odgovarao na upite medija, ali zato jest policija.

"Policija ima saznanja o navedenom događaju, a, u koordinaciji s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru, provode se izvidi u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti", poručili su iz PU zadarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Net.hr je poslao upit Stipici Radošu o tome je li snimka autentična, što bi značilo da je on zaista tražio uplatu troškova javne usluge na svoj račun, a zanimalo nas je i jesu li godišnji odmori djelatnika računovodstva zaista bili povod takvom zahtjevu. Odgovor ćemo objaviti čim pristigne.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo