veliki problem / Zabrinjavajuće vijesti iz Slavonije: liječnici odlaze iz Domova zdravlja, nitko ne želi raditi za manju plaću

Iz osječkog Doma zdravlja, u posljednjih nekoliko mjeseci otišlo je čak osmero liječnika što je izazvalo ozbiljne probleme u funkcioniranju

22.2.2017.
18:59
VOYO logo

Iz Osijeka vijest o zabrinjavajućem manjku liječnika u Domovima zdravlja. Nitko ne želi raditi za manju plaću kada se u bolnicama nudi 2000 kuna više. Osim toga, mnogi iseljavaju, pa na istoku zemlje razmišljaju da u pomoć pozovu liječnike iz Srbije, BiH i Makedonije.

Iz osječkog Doma zdravlja, u posljednjih nekoliko mjeseci otišlo je čak osmero liječnika što je izazvalo ozbiljne probleme u funkcioniranju. Obiteljsku medicinu zamjenili su osječkom KBC-eu gdje imaju 2000 kuna vecu plaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno liječnika naših odlaze i u bolnički sustav jer jednostavno je nažalost po nekim stvarima atraktivniji za rad i bolje plaćen od same obiteljske medicine. U zadnjih 10 godina mi vidimo da je od 2006 gdje smo imali prosjek od 66 liječnika obiteljske medicine na sto tisuća stanovnika sada smo pali već na 56", kaže dr. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

Pacijenti se, naviknuti na svoje liječnike, osjećaju izgubljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doktorica Sarić, nema bolje doktorice. I cijela je obitelj kod doktorice Sarić. - Ako doktorica Sarić ode, gdje ćete se liječiti? - E to ne znam onda. Nadamo se da neće otići nigdje", kaže Mirjana iz Tenje.

Nedostatak liječnika, pokušava se nadomjestiti suradnjom Domova zdravlja, ali istodobno gleda se i prema istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ravnatelji često se međusobno čujemo “Jel imaš kakvog doktora?”, a to će biti sada sve gore I gore. A s obzirom na produkciju kadrova, I na taj odlazak, vjerojatno ćemo se u skorije vrijeme morati okrenuti prema liječnicima iz BiH, Srbije, Makedonije", ističe Sikora.

Pa iako nitko ne sumnja u stručnost kolega iz bivše države - pacijenti nezadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam zadovoljna ako dođu iz Makedonije, Bosne, a naši liječnici da odlaze. Nemam toliko povjerenja u njih koliko u naše liječnike", kaže Lucija iz Širokog Polja.

No, odlaze. Ne samo u bolnički sustav nego i izvan Hrvatske. Doznajemo i kako ih se “regrutira”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnicima specijalistima, javljaju se elektronskom poštom iz bolnica u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj. Osim visokih plaća, stanova I kuća, doslovno se nude i besplatni izleti u Skandinaviju. RTL je u posjedu jedne takve elektronske pošte.

Nakon povratka kući imate vremena nekoliko tjedana da vam se slegnu dojmovi te da sami vidite kako vam se svidio cijeli posjet te jesu li ispunjena vaša očekivanja. Ukoliko shvatite da to ipak nije to, samo tako kažete bez ikakve obveze prema nama ili bolnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok je tako, liječnika u osječkom Domu zdravlja bit će sve manje...

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo