ZABRINJAVAJUĆE! / Hrvati od raka umiru mnogo češće nego Europljani, otkriven i razlog crne statistike

Image
Foto: Thinkstock, Jochen Sands

U Hrvatskoj je 10 posto veća smrtnost od raka od europskog prosjeka, pokazalo je novo istraživanje.

5.12.2016.
20:21
Thinkstock, Jochen Sands
VOYO logo

Rak je drugi uzrok smrti u članicama Europske unije, odmah nakon kardiovaskularnih bolesti, i čini 26 posto svih smrtnih slučajeva u 2013. godini, otkrilo je OECD-ovo istraživanje Health at a Glance: Europe 2016 (Zdravlje na prvi pogled: Europa 2016).

Image
ŠOKANTNI REZULTATI: /

Hrvatski školarci piju, puše i drogiraju se češće od svojih vršnjaka u Europi

Image
ŠOKANTNI REZULTATI: /

Hrvatski školarci piju, puše i drogiraju se češće od svojih vršnjaka u Europi

Image
Foto: oecd

U 2013. godini više od milijun i 300 tisuća stanovnika Europske unije umrlo je 2013. od raka, a najviše stope smrtnosti su upravo u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, gdje od raka umire najmanje 10 posto više ljudi od europskog prosjeka. Najniže stope smrtnosti od raka su pak na Cipru, u Finskoj, Švedskoj i Španjolskoj - i to najmanje 10 posto niže od prosjeka EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: OECD

Istraživanjem su obuhvaćene i ostale bolesti, poput dijabetesa, astme, demencije gdje po rasprostranjenosti Hrvatska spada u europski prosjek. No, Hrvatska je daleko ispod prosjeka kada su u pitanju spolne bolesti.

I 15-godišnjaci piju i puše

Hrvati, pokazuje istraživanje, češće od prosjeka umiru od karcinoma pluća, debelog crijeva i dojke. Ipak, kada je riječ o novim slučajevima oboljelih od raka, držimo prosjek - najviše ih je u Njemačkoj i Francuskoj, a najmanje novih slučajeva prijavljeno je u Albaniji i Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: oecd

Od karcinoma umire više muškaraca nego žena, a glavni uzrok oboljenja je pušenje. Ne bez razloga - u Hrvatskoj muškarci puše mnogo više od europskog prosjeka, pokazalo je istraživanje, a alarmatno je kako je i u Hrvatskoj i velik broj 15-godišnjih pušača. Po poražavajućoj statistici mladih pušača Hrvatska je među najgorima u Europi, uz bok Bugarskoj i Grčkoj.

Hrvatski tinejdžeri i nesrazmjerno mnogo piju: 15-godišnjaci u Hrvatskoj priznaju kako su se napili najmanje dva puta u životu. Odrasli pak popiju prosječno 12 litara alkohola po osobi godišnje, dok je europski prosjek 10 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo