PILOT-PROJEKT MINISTARSTVA / Za razliku od HDZ-a, udruge i HGSS podržali projekt hitne helikopterske medicinske službe

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HDZ je u utorak optužio ministra zdravlja Sinišu Vargu da je njegovo ministarstvo pilot-projektom o organiziranju hitne helikopterske medicinske službe sklopilo štetan ugovor za Republiku Hrvatsku

12.8.2015.
7:15
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izrazila je u utorak podršku uvođenju helikopterske hitne medicinske službe (HEMS) u Hrvatsku, koja bi kao pilot-projekt Ministarstva zdravlja trebala početi s radom već krajem kolovoza na području Rijeke i Splita, ustvrdivši da je to prvi korak koji će rezultirati cjelovitim rješenjem.

Image
HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA /

HDZ-ovci napali ministra Vargu: 'Bacate državni novac za mali ili nikakav učinak'

Image
HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA /

HDZ-ovci napali ministra Vargu: 'Bacate državni novac za mali ili nikakav učinak'

"Već decenijama HGSS pokreće inicijative za unapređenje sustava helikopterske pomoći na cijelom prostoru Republike Hrvatske i usklađivanje s civilnim propisima o zračnom prometu. Prije desetak godina zajedno s HAK-om pokrenuo je sličan pilot projekt tijekom turističke sezone te se zajedno s Ministarstvom obrane, Ministarstvom zdravlja i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, uporno zalagao za podizanju razine medicinskih i spašavateljskih letova. Stoga HGSS podržava ovaj pilot projekt u uvjerenju da je to prvi korak koji će rezultirati cjelovitim rješenjem u kojem će i HGSS kao produžena ruka Hitne medicinske pomoći za nepristupačne terene biti u takvom sustavu", stoji u priopćenju koje je potpisao pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta udruga ocjenjuje da je dosadašnja suradnja "zemaljskih" timova Ministarstva zdravlja i timova HGSS-a odlična, nužno komplementarna i u interesu građana koji trebaju pomoć te su izrazili uvjerenje da će tako biti i uz novu zračnu potporu.

HDZ je u utorak optužio ministra zdravlja Sinišu Vargu da je njegovo ministarstvo pilot-projektom o organiziranju hitne helikopterske medicinske službe sklopilo štetan ugovor za Republiku Hrvatsku i pacijente ocjenjujući kako se radi o "bacanju državnog novca za mali ili nikakav učinak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I udruge podržale projekt

Ministarstvo zdravlja, reagirajući na optužbe HDZ-a, priopćilo je da će se taj projekt financirati namjenskim sredstvima Svjetske banke, a ne iz državnog proračuna.

Projekt je podržalo i Ministarstvo obrane, Udruga za sigurnost u prometu, Otočni sabor, udruga Stradalih u prometu te Koalicija udruga u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada se u Hrvatskoj godišnje na medicinski prijevoz 500 pacijenata vojnim helikopterima trošilo 8,5 milijuna eura. Uvođenjem specijaliziranih helikoptera za isti iznos, u daleko boljim uvjetima, može se prevesti pet puta više pacijenata, ističu udruge reagirajući na komentare da je organiziranje hitne helikopterske medicinske službe "bacanje državnog novca".

Specijalizirani helikopteri približit će nas EU standardima, po kojima helikopter poleti u roku od tri minute nakon poziva, dok se dosad na odobrenje leta čekalo između 40 i 60 minuta, ističe Udruga za sigurnost u prometu (SUP) koja već četiri godine zagovara organiziranje i uspostavu HEMS-a u civilnom sektoru na cijelom teritoriju Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najveću prednost namjenskih helikoptera SUP navodi mogućnost njihova slijetanja u blizini pacijenta i bolnice, te pomoć stanovništvu na otocima. Preživljavanje pacijenta, kažu, povećava se od 30 do 50 posto ako se preveze u ''zlatnom satu'', odnosno periodu u kojem bi trebao biti prebačen do bolnice.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo