Za plaću veću od 10.800 kuna, Šukeru plaćate 40%

Sva primanja do 3.600 kuna oporezovat će se po stopi od 12 posto, uz neoporezivi dio plaće od 1.800 kuna, između 3.600 i 10.

6.5.2010.
16:08
VOYO logo

Premijerka Kosor izjavila je danas da će od 1. srpnja veće plaće primati gotovo milijun i pol zaposlenih u Hrvatskoj, i to zahvaljujući izmjenama sustava poreza na dohodak.

Kazala je da se umjesto dosadašnjih stopa uvode nove: sva primanja koja budu do 3.600 kuna oporezovat će se po stopi od 12 posto, uz neoporezivi dio plaće od 1.800 kuna, primanja između 3.600 i 10.800 kuna plaćat će se porez na dohodak po stopi od 25 posto, a sve plaće iznad tog iznosa oporezovat će se s 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada se na primanja do 3.600 kuna plaćalo 15 posto poreza na dohodak, na iznose između 3.600 i 9.000 ceh je bio 25 posto, na iznose koji su se kretali od 9.000 do 25.200 kuna plaćao se porez od 35 posto, a na primanja veća od 25.200 kuna plaćao se 45 posto poreza na dohodak.

Kosor je danas na Vladi ponovno poručila da neće tolerirati kritike na račun programa za oporavak, odnosno ometanje njegove provedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava o nepostojanju poreznog duga

Vlada je raspravljala o prijedlogu plana provedbenih aktivnosti, kojim je zacrtano koje akte i zakone treba donijeti i kada, a Kosor je pritom naglasila da će većina mjera morati biti provedena ove godine te da je pomicanje rokova moguće samo unatrag.

U sljedeća dva mjeseca, najavila je Kosor, Vlada raditi na Zakonu o fiskalnoj odgovornosti koji mora biti gotov do studenog, nakon čega će započeti izradu strategije upravljanja javnim dugom i izradu registra zaposlenika javnog sektora te uputiti zahtjev Hrvatskoj udruzi poslodavaca da počnu s objavom najvećih dužnika.

Uvest će se i obveza davanja izjave o nepostojanju poreznog duga prilikom osnivanja novog poduzeća. Kosor je najavila da će Vlada stvoriti uvjete za učinkovitu provedbu stečaja, o čemu je u ponedjeljak razgovarala s ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem.

Ivan Šuker je kazao kako očekuje kontraretoriku od svojih kritičara koji su prije godinu dana komentirali kako je uvođenje kriznog poreza udar na potrošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je i kako će izmjenama stopa poreza na dohodak građani dobiti 450 milijuna kuna, a kad se tome pribroji ukidanje harača, do kraja godine će na plaću ukupno dobiti 1,5 milijardi kuna više.

"Zahvaljujemo građanima na 1,5 milijardi kuna koliko smo prikupili od kriznog poreza. Sada im to vraćamo i potičemo potrošnju kako bi izašli iz krize", kazao je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene pravila financiranja političkih kampanja

Premijerka i ministar uprave predstavili su danas prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim bi se ukupan iznos sredstava iz proračuna koji se troši za financiranje provođenja izbora smanjio za oko 10 posto.

Vlada namjerava limitirati iznos koji se može utrošiti u kampanji: po pola milijuna mogu potrošiti konkurenti za gradonačelnička mjesta i mjesta župana, osam milijuna može potrošiti kandidat za predsjednika Republike, a prilikom promidžbe za parlamentarne izbore i izbore za Europski parlament u kampanji će se moći potrošiti do 1,5 milijuna kuna.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo