U posljednje vrijeme cijene su skočile i ne prestaju rasti, a sada se čini kako ćemo više plaćati i godišnji odmor.
U Zajednici obiteljskog smještaja, koja okuplja vlasnike popularnog zimmer freija, procjenjuju da će cijene u prosjeku rasti od 10 do 20 posto. Čelnica tog udruženja Marina Nimac Kalcina svjesna je koliko su takve najave nepopularne.
"Nažalost, kod nas je ekonomska situacija takva da će to biti problem za dio domaćih gostiju. Ali sezona traje svega nekoliko mjeseci, troškovi rastu, a domaćini moraju od nečeg živjeti", kaže Nimac Kalcina za Večernji list i otkriva da je rezervacija stranaca u siječnju bilo gotovo kao 2019.
Hoteli kao skuplja varijanta
Napominje kako su šanse za dobru sezonu velike, samo ako se ne zakomplicira situacija s koronom.
"Većina rezervacija odnosi se na ljeto i nešto na posezonu. Strancima novac nije problem, prema nekim istraživanjima spremni su na odmoru potrošiti više nego lani. Za domaće je goste sreća da je u obiteljskom smještaju veliki raspon cijena. Lani u špici, recimo, četveročlana obitelj u Dalmaciji mogla je birati apartman u prosjeku za 70 do 250 eura po danu.
Ovog ljeta bi najmanje trebao poskupjeti najjeftiniji smještaj, ali u svakom slučaju po danu će gostima trebati od nekoliko eura do nekoliko desetaka eura više nego lani. Hoteli su u pravilu skuplja varijanta, ali oni su se ugovorima s partnerima još lani obavezali na cijene za 2022. koje su više za iznos tada očekivane inflacije od dva-tri posto."
Poskupljenje kave, sokova i pive
No, do poskupljenja će sigurno doći u objektima koji pružaju à la carte uslugu.
"Tu će definitivno doći do poskupljenja, moguće i više puta tijekom godine, ovisno o kretanju cijena ulaznih materijala; namirnica, pića, energije. U ovom trenutku rano je govoriti koliko će to biti, više će se znati u drugoj polovici ožujka", kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.
Većina restorana dobivat će nove cjenike pa će tako poskupiti i kave i sokovi i pivo.
"Ugostitelji već dulje odolijevaju svim udarima bez da su posegnuli za dizanjem cijena. To, nažalost, više nije moguće i vjerujem da će kolege diljem zemlje prije ili kasnije morati pribjeći poskupljenjima. U protivnom, mogu raditi samo na svoju štetu, to nikako ne bi bilo održivo poslovanje. Inflacija je velika, skočili su svi ulazni troškovi, nekim kolegama je poskupio i najam i većina je u vrlo kompleksnoj situaciji. S jedne strane narasle izdatke treba ukalkulirati u cijenu, a s druge smo svjesni da moramo računati i s padom kupovne moći naših građana", kaže Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
Povećanje od jedne do tri kune
Eterović vjeruje da će kava koju sada plaćamo deset kuna poskupiti deset do 30 posto, odnosno jednu do tri kune. Za činjenicu pak da pojedini restorani najavljuju da neće dizati cijene ima jednostavno objašnjenje.
"Ili su to već napravili proteklih mjeseci pa im je sada marketinški štos reći da ne poskupljuju ili idu mimo ekonomske logike. Trećeg nema", kaže Eterović i poručuje da bi niži PDV, što je stari zahtjev ugostitelja, branši bio od velike pomoći.