Za golemi broj nezaposlenih kriv je popis stanovništva?!

Premijerka Jadranka Kosor kazala je da je glavni razlog rekordnom broju nezaposlenih – 334.378 – ostvarivanje dječjeg doplatka i želja građana da sudjeluju u popisu stanovništva!

17.2.2011.
16:57
VOYO logo

Predsjednica Vlade rekla je kako je 16 posto manje ljudi došlo iz rada na Hrvatski zavod za zapošljavanje, a iz neaktivnosti 43 posto više nego u siječnju 2010. godine.

"U HZZ-u smatraju da je to zbog ostvarivanja socijalnih prava i popisa stanovništva", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, inače HDZ-ov prvak u izbornoj jedinici poharanoj nezaposlenošću, prisnažio je kako ima i onih koji su se iz neaktivnosti prijavili na Hrvatski zavod za zapošljavanje zbog pokaza za javni promet, a i da mnogi od njih ne žele raditi!

Kazao je i kako Hrvatska po nezaposlenosti nije gora od Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se predsjednici Vlade, koja je početak sjednice u Banskim dvorima odlučila potrošiti na demantiranje "insinuacija da je Vlada skrivala broj nezaposlenih".

"To bi u najmanju ruku bilo glupo jer ne vidim da bi od toga Vlada imala koristi, dapače!", izjavila je Kosor jedva 24 sata nakon što je na pitanje o broju nezaposlenih odgovorila: "Pitajte ministra Popijača."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ministar Đuro Popijač nije propustio priključiti se objašnjenjima o porastu broja nezaposlenih traženjem socijalnih prava. Naglasio je kako se svugdje za broj nezaposlenih koristi anketna stopa, koja je 12 posto. S njim se složila i Martina Dalić, koja je rekla da smo svjedočili "i većem broju nezaposlenih na HZZ-u".

Dodala je kako će ih biti manje u travnju i da je druga bitna stvar činjenica da će se nezaposlenost smanjiti zahvaljujući gospodarskom oporavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći u ovoj 'redaljci' bio je Darko Milinović, koji je ispričao koliko je malo onih koji aktivno traže posao, jer 334.378 "nije realan broj".

"Čovjek koji je jučer dobio otpremninu od 120 tisuća kuna danas se prijavi na Hrvatski zavod za zapošljavanje!", poentirao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo dalje. Ivan Domagoj Milošević je iskoristio priliku da progovori protiv radničkih prava, pa je ustvrdio da naše "rigidno radno zakonodavstvo sigurno neće pomoći smanjenju nezaposlenosti".

Vraćamo se Jadranki Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada nije i neće skrivati podatke o broju nezaposlenih", ustvrdila je premijerka i dodala da, naravno, Vlada ima pravo analizirati podatke, te je zbog toga zatražila novu raščlambu svih koji su došli HZZ u siječnju 2011.!

"Svi ministri koji su naslonjeni na gospodarstvo će se sutra sastati s čelnicima i analizirati ne samo podatke nego i mjere koje su pred nama", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliram da Vladi bude dopušteno da iznosi činjenice, ogromna je kriza došla na naša vrata, ali ona je globalna", kazala je, te ustvrdila kako je 2003. godine bio gotovo jednak broj nezaposlenih, uz rast BDP-a i deficit od pet posto.

Prosvjed na Markovom trgu organiziran preko Facebooka uspio je okupiti tri ogorčena prosvjednika, koji smatraju da je vrijeme da Vlada ode jer za to ima "334.378 razloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesmo li jedini kojima je dosta HDZ-ove pljačke i tiranije", pitali su se dok su čekali ministre koji su dolazili na sjednicu Vlade.

Kada je ugledao Darka Milinovića, jedan ga je prosvjednik pitao: "Dokad ćete krasti? Dokad ćete nas zabavljati?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efekta nije bilo, ministar zdravstva je samo ušao u Banske dvore.

Prije nego im je prišla policija, prosvjednici su komentirali: "Nije valjda Jadranka jača od Mubaraka?" Komentar se odnosi, dakako, na egipatskog diktatora koji je nakon 30 godina i tjedana krvavih prosvjeda otišao s vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102160304006 arti-201102160621006 arti-201102160596006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo