Za čak 36 smrtnih slučajeva sumnjali na nuspojave lijekova

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je na svojim internetskim stranicama Izvješće o nuspojavama u 2012. godini, koje pokazuje da su lani podnesene ukupno 1.

18.3.2013.
7:06
VOYO logo

Od tog broja, 1.784 prijave prikupljene su spontanim prijavljivanjem nuspojava od strane zdravstvenih radnika i pacijenata izravno HALMED-u, preko nositelja odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet ili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi se u priopćenju. Ukupan broj prijava zabilježio je blagi pad od 6% u odnosu na 2011. godinu.

Tri najzastupljenije skupine lijekova prema udjelu u broju prijava nuspojava su, kao i prethodnih godina, iz skupine N (lijekovi iz skupine za živčani sustav), skupine C (lijekovi za kardiovaskularni sustav) ili skupine J (lijekovi za liječenje sustavnih infekcija). Najčešće prijavljivane nuspojave su mučnina, proljev, povraćanje, što su nuspojave koje su karakteristične za klasične sintetske lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, lani je prijavljeno 36 slučajeva sumnje da je smrtni ishod nastao kao posljedica nuspojave lijeka. Od navedenih 36 prijava, u dva je slučaja bila riječ o suicidu; u dva slučaja o slučajnom trovanju lijekom, a u jednome slučaju o reakciji preosjetljivosti (kakve je nemoguće predvidjeti) s najtežim ishodom.

U 19 je slučajeva nuspojava označena kao moguće pridonoseća smrtnom ishodu, u sedam je slučajeva ocijenjeno da ta povezanost nije vjerojatna, dok je u pet slučajeva nuspojava označena kao nepovezana sa smrtnim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, prijavljeno je i 35 slučajeva sumnji da je kao posljedica nuspojave lijeka došlo do invalidnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo