punjenje državnog proračuna /

Za bolju sigurnost u prometu: Na zadarskom području postavljene tri nove nadzorne kamere

Kazne za nevezani pojas ili mobitel u ruci su po tisuću kuna, a za prekoračenja brzine od tisuću do 20 tisuća kuna

8.1.2020.
17:35
VOYO logo

Samo u Zadarskoj županiji od kraja srpnja do kraja prosinca policijske kamere su duž Jadranske magistrale zabilježile više od 13 i pol tisuća prekoračenja brzine. Osim punjenja državnog proračuna, jer kazne za prekoračenje brzine su visoke, iz policije poručuju da su kamere dale rezultate u postizanju bolje sigurnosti u prometu.

Puno je nesavjesnih vozača

Prometni znak za ograničenje brzine stoji uz cestu, ali vozače puno efektnije na oprez podsjeća policijska nadzorna kamera koja snimi svako vozilo koje prođe uz nju. Policijska statistika svjedoči da ima puno i nesavjesnih vozača. Od kraja srpnja do kraja prosinca samo na području Zadarske županije, snimljeno je čak 13.554 prekoračenja brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U najvećem dijelu to su prekršaji prekoračenja brzine i to ona vrsta prekršaja od 10 do 30 kilometara prekoračenje brzine. Imamo naravno i ovih koji su iznad 50, to su iznimno velika prekoračenja. Takvih imamo oko 1200'', objasnio je Božidar Budiša, voditelj Službe policije PU zadarske.

Kamere su, uz ranijih 11 mjesta duž Jadranske magistrale na zadarskom području, postavljene i na tri nova mjesta. Osim nadzora brzine kamere prate je li vozilo registrirano, koristi li vozač mobitel tijekom vožnje te jesu li vozač i suvozač propisno vezani.  Kazne za nevezani pojas ili mobitel u ruci su po tisuću kuna, a za prekoračenja brzine od tisuću do 20 tisuća kuna.

''Stvarno pazim, uvijek sam vezana, pogotovo jer su djeca sa mnom u autu. Ne znam baš svaku lokaciju jer mi to nije bitno, bitno mi je da sam vezana, da sam sigurna, mobitel mi nije stalno pri ruci i to je to'', kazala je Zadranka Kristina Raljević Grgurović.

Kazne su ipak polučile efekt jer je u 2019. bilo 15 posto manje prometnih nesreća i 53 posto manje smrtno stradalih nego godinu ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo