Isplativo i u Hrvatskoj / YouTuberi samo prošle godine zaradili 22 mil. dolara: 'Zaradimo od 2 do 5 prosječnih plaća mjesečno'

Prema posljednjem istraživanju provedenom u Hrvatskoj YouTube je najposjećenija je društvena mreža za mlade od 9 do 14 godina

28.12.2018.
14:25
VOYO logo

Nepuna 24 sata od objave video 7-godišnjeg Ryana koji otvara svoje božićne poklone - pogledalo je gotovo milijun ljudi. Ryan je simpatični dječak, ali i najbogatiji YouTuber ove godine. Ocjenjuje, recenzira razne igračke - i u 2018. zaradio je 22 milijuna dolara.

"Pozitivno svakako jest da je netko takav novac zaradio. Da li će toga biti sve više i više u budućnost, defintivno da. Taj trend zarade s YouTubea će se nastaviti", kazao je komunikacijski stručnjak Željko Riha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, najveća zarada je od oglasa koji se prikazuju prije videa - ali i od sponzora. Iako ne zarađuju - barem ne još vrtoglave  milijune - u Hrvatskoj je zajednica mladih YouTubera je velika i, što je bitnije u stalnom je porastu.

Zarade od dvije do pet prosječnih hrvatskih plaća

Primjerice, Nika Ilčić najpopularnija je hrvatska YouTuberica - prati je stalnih 300 tisuća pretplatnika, a njezine videe, poput onog u kojem priča o prvom seksualnom iskustvu - pogledalo je gotovo milijun znatiželjnika. Zarada - za jednu 17-godišnjakinju - astronomska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovisno o mjesecu, ali od dvije do pet prosječnih hrvatskih plaća", kazala je. "Zna mi se desiti, curice od 13 do 18 godina doslovno znaju trčati za mnom", priča nam YouTuber Filip Dejanović.

Filip i Nika samo su dio youtuberskog hrvatskog kolača, neprestano stižu neki novi klinci. A s njima i nova zarada. YouTuberstvo - čudan je miks tinedjžerskog hobija i posla budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako možete primjetiti, trend mladih roditelja, daju djeci tablete, daju djeci mobilne uređaje, djeca od malih nogu već gledaju, konzumiraju sadržaj na YouTubeu, crtiće i kada krenu u školu. Oni već jednostavno odrastaju s YouTubeom", tvrdi Riha. 

Kao i što Ryan odrasta. Njegova mama dala je otkaz kako bi bila kod kuće i pomagala u kreiranju sadržaja, a 15 posto Ryanovih prihoda ide na bankovni račun kojim će raspolagati kada postane punoljetan. On je u posljednjem intervju rekao kako misli da ga svi ti milijuni gledaju - jer je jednostavno zabavan i smiješan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo