Oni nisu zaboravili / WWF podsjeća da je danas Svjetski dan tigrova. 'A slučaj tigra na trajektu Hvar-Split još se istražuje'

Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL, Facebook: Prometne zgode i nezgode

WWF Adria u priopćenju ističe da se tigrove u zatočeništvu zakonski ne štiti kao divlje, a da su u Aziji svi dijelovi tijela tigra - iznimno vrijedni za prodaju

29.7.2021.
19:59
Miranda Cikotić/PIXSELL, Facebook: Prometne zgode i nezgode
VOYO logo

World Wild Fund (WWF) konstatirao je u svom priopćenju da se danas, na Svjetski dan tigrova, još uvijek ne znaju sve okolnosti oko prijevoza tigra trajektom s Hvara, slučaja koji je nedavno šokirao javnost u Hrvatskoj:

"Danas obilježavamo Svjetski dan tigrova, predivnih, ali kritično ugroženih životinja. U tom duhu prisjećamo se nemilog događaja koji se prije nekoliko dana dogodio na trajektu na relaciji Hvar-Split, gdje se među putnicima, u maloj prikolici, našao sibirski tigar. Nakon potvrđene informacije, nekoliko se organizacija, uključujući WWF, svjetsku organizaciju za zaštitu prirode, obratilo nadležnim institucijama koje i dalje istražuju detalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj je otvorio brojna pitanja o legalnosti držanja i transporta divljih životinja. U Hrvatskoj nije zakonom zabranjeno držati tigrove u privatnom vlasništvu ako su za to zadovoljeni svi uvjeti", kaže se dalje:

"Također, transport divljih životinja se mora obavljati u skladu s nacionalnim propisima o prijevozu životinja: treba biti osiguran poseban, dovoljno velik i čvrst kavez, temperature trebaju biti optimalne kako ne bi uznemirile životinju, u pratnji mora biti veterinar ili stručna osoba, a potreban je i video nadzor. Međutim, osim pitanja što je zakonski odobreno, nužno je upitati se i što je moralno ispravno", poručuje WWF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASILA SE JADROLINIJA /

Na trajektu za Hvar u autu vozio tigra, a posada nije ništa znala! Vlasnik je na pola kanala pitao može li dignuti ceradu...

Image
OGLASILA SE JADROLINIJA /

Na trajektu za Hvar u autu vozio tigra, a posada nije ništa znala! Vlasnik je na pola kanala pitao može li dignuti ceradu...

"WWF strogo osuđuje posjedovanje divljih životinja kao ljubimaca, radi trgovine ili zabave. Držanje divljih životinja u zatočeništvu opravdano je jedino radi očuvanja vrste ili u edukacijske svrhe, ali i tada sigurnost i kvaliteta života moraju biti prioritet", poručila je Petra Remeta, voditeljica programa zaštite u WWF Adriji.

"Ozbiljan je problem što se tigrovi iz divljine i tigrovi rođeni u uzgoju zakonski ne tretiraju na isti način. Strogo je zabranjena trgovina živim ili mrtvim tigrovima iz divljine kao i dijelovima njihovih tijela ili raznim derivatima dobivenima od tigra", navela je dalje i otkrila što se događa s ovakvim zakonima u Republici Hrvatskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod tigrova iz uzgoja situacija je nešto drugačija - njihov transport i trgovina često su odobreni ili prolaze nezabilježeno među državama članicama EU. Iz tog razloga ilegalna trgovina i krivolov rastu."

"Problem predstavljaju i nedovoljne kontrole izvoza, uvoza i prijevoza divljih životinja unutar i između država, kao i nepostojanje jedinstvene baze podataka rođenja i smrti tigrova u uzgoju. Iako su države članice EU potpisnice CITES-a, neke države nekontrolirano uvoze i izvoze tigrove iz uzgoja, neprimjetno pridonoseći crnom tržištu. Na azijskom tržištu su svi dijelovi tigra iznimno vrijedni, bilo kao ukrasi, trofeji ili u alternativnoj medicini. Koriste se čak i njihove kosti za pripravak koji smatraju ljekovitim. Zato je izvoz tigrova - živih ili mrtvih, kao i njihovih dijelova, s europskog na azijsko tržište, iznimno unosan posao", poručila je drugu dimenziju uzgoja velikih mačaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"WWF nastoji zaustaviti taj trend. Od početka 20. stoljeća smo izgubili oko 95% tigrova. Zadnjih 11 godina WWF provodi inicijativu TX2 – udvostručimo broj tigrova. Iako su njihovi brojevi narasli, a u nekim su azijskim državama i ostvarni TX2 ciljeva, i danas brojimo tek oko 3900 tigrova u divljini, njihova populacija je i dalje u padu, a jedna od glavnih prijetnji su krivolov i ilegalna trgovina.

WWF stoga provodi projekt 'Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi' (LIFE SWiPE), čiji je glavni cilj obeshrabriti zločine nad zaštićenim divljim životinjama i smanjiti ilegalne radnje. Tigrovi su iznimno važan dio ekosustava, a njihovo izumiranje imalo bi katastrofalne posljedice za ostale vrste, ali i za ljude. Zbog toga im moramo osigurati sretnu i zdravu budućnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj "tigra na trajektu" otvorio se kao skandal prije nešto više od dva tjedna kad je ispalo da nitko na brodu nije imao pojma da se u prikolici u dijelu za prijevoz automobila nalazi životinja u malom kavezu.

"Jadroliniji nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. Članovi posade nisu dužni pregledavati sadržaj prikolice, ukoliko nije prijavljen prijevoz opasnih tvari i sl., a kako bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli", odgovorili su tada iz Jadrolinije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispalo je da posada trajekta uopće nije znala da prevozi tigra, da ih je vlasnik na pola kanala pitao može li podići ceradu na prikolici da životinja dobije malo zraka. Kada su digli ceradu, imali su što i vidjeti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo