WHO TRAŽI PONOVNO TESTIRANJE SUMNJIVIH SLUČAJEVA, MARKOTIĆ KOMENTIRALA: / 'Mogli bismo ih ulovili ako su se javili 6. ili 7. dan'

Image

'Dosta je tipičan nalaz rendgena kod bolesnika s COVID-19', rekla je Markotić

5.5.2020.
20:10
VOYO logo

Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku Nove TV, gdje je objašnjavala može li se trend dobrih brojki pokvariti, a komentirala je i zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije da se ponovno testiraju sumnjivi slučajevi.

Dosad se vjerovalo da je koronavirus u Europu stigao krajem siječnja, no otkriveno je kako je Francuska oboljelog imala još u prosincu 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije će provjeriti pacijente iz prosinca

Markotić kaže kako bi se trebalo početi od slučajeva u 12. mjesecu. "Svi laboratoriji koji uzimaju uzorke krvi imaju banke seruma i pogledat ćemo retrogradno imamo li nekoga od tih koji su bili s upalom pluća kojima smo pokušali neke druge mikroorganizme detektirati. Moramo znati da bismo te ljude mogli uloviti tek ako su se javili negdje 6. ili 7. dan bolesti da bismo ih mogli detektirati serološkim metodama", kazala je Markotić te dodala da će se u Hrvatskoj najprije provjeriti pacijente iz 12. mjeseca, a bude li potrebno, testirat će se i uzroci pacijenata iz studenog.

Markotić kaže kako nije zabilježen velik broj osoba s respiratornim infekcijama. "Pogledat ćemo podatke koliko ih je bilo prijavljenih i onda pregledati krv onih koji su bili s gripom. Međutim, masa tih ljudi, barem kod nas u Klinici, radi rendgena i naši radiolozi bi to već uočili. Dosta je tipičan nalaz rendgena kod bolesnika s COVID-19", kazala je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo