'POSLOVANJE JE STABILNO' /

Weber i Fabris predstavili stanje u Agrokoru: dobavljačima će do kraja ožujka biti isplaćeno oko 490 milijuna eura

Peruško je poručio kako je prvi cilj nove izvanredne uprave da do 10. travnja s vjerovničkim vijećem postignu suglasnost oko plana nagodbe

6.3.2018.
15:00
VOYO logo

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber javnosti su predstavili daljnje korake u procesu postizanja nagodbe u Agrokoru. Peruško je rekao kako po pitanju njihovog daljnjeg rada postoje tri stvari na koje su fokusirani. "Glavni i osnovni cilj nam je postizanje nagodbe koja mora biti gotova do 10.7.

Druga tema na kojoj radimo je cijelokupna priprema implemnetacije nagodbe nakon što bude napravljena. Ona će trajat iduži vremenski period, a treće je operativno vođenje poslova kompanije i nastavak restrukturiranja", kazao je Peruško dodavši da se kao izvanredni povjerenik bavi postizanjem nagodbe i njene implementacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Weber je kazala kako je postizanje nagodbe apsolutni prioritet. "Usredotočeni smo na operativn poslovanje kompanije unutar sustava Agrokor. Sustav je stabilan, kompanije posluju dobro, planirani rezultati se isporučuju. Ključno je naglasiti da su marže u skaldu s planiranima. To je naš fokus i to smatramo ključnim za postizanjem održivog poslovanja kompanija od postizanja finalne nagdobe nakon implementacije", kazala je Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako će dobavljačima do kraja ožujka biti isplaćeno oko 490 milijuna eura, što uključuje 35 milijuna eura graničnog duga koji će biti isplaćeni u idućih 14 dana. 

"Neovisno o starom i graničnom dugu, bitno je napomenuti da u smislu plaćanja roba i usluga koje su isporučene od naših dobavljača nakon postizanja početka same izvanredne uprave, dobavljačima je isplaćeno više od 2,1 milijardi eura što je iznos likvidnosti koja je ušla u gospodarsku sustav. Obveze se plaćaju redovito na vrijeme i u skladu s rokovima plaćanja", kazala je Weber.

Peruško je poručio kako je prvi cilj nove izvanredne uprave da do 10. travnja s vjerovničkim vijećem postignu suglasnost oko plana nagodbe kako bi se na osnovu nje napisao pravni dokument. "Danas navečer odlazimo s vjerovničkim vijećem u zadar gdje ćemo obaviti dvodnevne razgovore o prvom nacrtu nagodbe kako bi svaki tjedan do 10.travnja došli do finalnog plana", kazao je Peruško.

Osvrnuo se i na savjetnike o kojima se u posljednjih mjesec dana pričalo. "Što se tiče dodatnih savjetnika želim jasno objasniti proces njihovog angažiranja u Agrokoru. Imamo grupu savjetnika koja je angažirana da izradi tekst i nacrt nagodbe da bi vjeronci mogli biti sigurni da je na korektan i pravno utemeljn način bila napravljena nagodba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor će u ime svih vjerovnika angažirati dodatni tim koji će revidirati nagodbu. Taj tim ni na jedan način neće biti uključen u nacrt nagodbe nego će biti neovisno tijelo koje će vjerovnike potvrditi da je nagodba napravljena na korektan način", kazao je Peruško.

"Kada govorimo o zadru, rekao bi da ćemo tijekom slijedećih mjesec dana imati seriju zatvorenih pregovora gdje ćemo zajedno s vjerovničkim vijećem usuglasiti sva pitanja i razlike koje postoje između različitih grupa vjerovnika. Svi vjerovnici imaju različite klase potraživanja od Agrokora i u finalnom tekstu nagodbe ona mora biti napravljena na način da osigurava 2/3 glasova svih vjerovnika. U toj nagodbi moramo pomiriti različite želje vjerovnika", istaknuo je Peruško i poručio kako je siguran da se nagodba može postići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo