Burno u gradu heroju / Vukovarci oštro osuđuju podizanja spomen-ploče generalu JNA: 'Katastrofalna odluka vlade Srbije'

U petak je podignuta spomen-pločs generalu JNA Mladenu Bratiću koji je vodio ofenzivu na Vukovar tijekom Domovinskog rata

9.11.2019.
18:20
VOYO logo

Iz Vukovara je stigla žestoka osuda podizanja spomen-ploče zapovjedniku koji je napao taj grad, generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu. Vukovarci su ogorčeni, a njihov gradonačelnik sramotnim naziva čin zbog kojeg je Hrvatska uputila Srbiji i prosvjednu notu. Nelagodu izaziva i najava mogućeg dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na kongres europske stranke pučana u Zagreb, neposredno poslije obljetnice pada Vukovara. 

"Naša dužnost je da se sećamo najhrabrijih, najboljih među nama", poručio je Igor Mirović, predsjednik Pokrainske Vlade Vojvodine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučerašnje otkrivanje spomen ploče zapovjedniku napada na Vukovar, mještani vukovarske četvrti Lužac, gdje je pod njegovim zapovjedanjem ubijenom 69 ljudi, dočekali su s ogorčenjem.

"Katastrofa. Užasno", poručio je Andrija, stanovnik mjesta Lužac, dok je Milan kazao: "Smatram to katastrofalnom odlukom njihove Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osude sa svih strana

Gradonačelnik Vukovara taj je čin ocijenio sramotnim, a iz njega se kaže može iščitati jasna poruka.  

"Naravno da nam je to, svima onima naivnima koju su i mene i nas uvjeravali kako nam se priviđaju velikosrbi, velikosrpska ideologija, ovo je jasan pokazatelj da zapravo i aktualna politika u Republici Srbiji ne da nije odustala od te ideje nego je njeguje. Njeguje uspomenu na nju", poručio je Ivan Penava (HDZ), gradonačelnik grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski HDZ je u nevjerici. Poručuju kako srpska nacionalna manjina u Vukovaru uživa sva zakonska prava i za to osiguran novac iz proračuna, a za uzvrat, kažu u  HDZ-u, dobivaju provokacije koje narušavaju suživot Hrvata i Srba u Vukovaru.  Dogradonačelnik iz reda srpske manjine pak govori, zakonska prava manjine postoje, ali samo na papiru. 

"Gradonačelnik radi vrlo vješto ono što je radio i do sada. Njemu su potrebni neprijatelji. I od Srba stalno stvara neprijatelje jer to održava njegovu poziciju na vlasti", rekao je dogradonačelnik Vukovara iz reda srpske manjine,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić neće doći?

Iako još nema službene potvrde,  mogući posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj, i to neposredno nakon obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara, a nakon ovakvih provokacija, definitivno nije dočekan s odobravanjem. 

"Postoje određena pitanja koja trebamo rješavati i pitanja koja će u odnosima između Srbije i Hrvatske izazivati tenzije. Smatramo da je ovaj potez loš i neprimjeren tu smo sasvim jasni i čvrsti, vidjet ćemo kakva će biti daljnja komentiranja teme", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sinoćnjem  Predsjedništvu HDZ-a navodno nije bilo rasprave o uskraćivanju dobrodošlice srbijanskom  predsjedniku.

Srbija odbacila hrvatsku diplomatsku notu, istaknuvši kako ne vidi ništa sporno u postavljanju ploče Bratiću koji je, kažu, poginuo na borbenom zadatku tada legalne vojne formacije i nije osuđen za ratne zločine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dapače, srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je slanjem note hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, navodeći primjere učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitiranju fašizma i NDH. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo