ŠTO TO SIJE PANIKU? / Stanovnici Dalmatinske zagore žive u strahu: DNK analiza potvrdila je ono što su ljudi dugo sumnjali

Razlike između njega i vuka gotovo nema

6.11.2022.
9:11
VOYO logo

Sva grla su na broju, a što je posljednji put napalo june - ne zna ni stočar. Za njega razlike između vuka i vukopsa nema, samo šteta…

"Zadnji slučaj što smo imali bio je kad nam napao jedno june koje je nagrizao. Zvao sam veterinara, platio 400 kuna i to je to. Sudski vještak nije niti izašao na teren da možemo dobiti tu štetu, ništa", govori za RTL Danas svoje mučno iskustvo Ivan Kaloper, stočar iz Vojnića Sinjskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZADESILA IH POPLAVA /

Obitelji iz Kupjaka prozivaju dva državna poduzeća: 'Radi tuđeg nemara podavila nam se stoka'

Image
ZADESILA IH POPLAVA /

Obitelji iz Kupjaka prozivaju dva državna poduzeća: 'Radi tuđeg nemara podavila nam se stoka'

June je spašeno, a obiteljsko gospodarstvo, osim stotinjak krava, ima još 400 grla ovaca i koza.

"Trebalo bi stoku brojiti svako večer. Međutim, to je nemoguće jer nakon te 'vukokolje', dođe Agencija za plaćanje i utvrdi da fali pet komada i dodatno nam odnese još po' stada", otkriva svoje iskustvo Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza DNK

Za lovce sumnje nema jer je postojanje vukopsa potvrdila i DNK analiza. Kažu - razlike između njega i vuka gotovo nema.

"Situacija s vukopsom, odnosno križancem vuka i psa, je istina. Oni postoji, ali u svom ponašanju i izgledu nemaju neke znatne razlike u odnosu na vuka. Bar je nismo primijetili, dolasci vuka u naselja ili blizini naselja. Napadi na domaće životnije nisu neobičajno ponašanje za vuka", kazao je za RTL Danas Ivan Cvitković iz Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije. Križanci postoje u uzgoju, a takvo što moguće je i u divljini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veterinar Dean Gracin pojasnio je stvar: "Postoji kontrolirani uzgoji nekih pasmine kao čehoslovački ovčar ili sarslov koji su kontrolirani napravljeni s vučjom krvi. Moguće je spontano dogodi u prirodi, psi lutalice, vukovi pa se dogodi stvaranje križanaca."

Prema službenim podacima u Hrvatskoj živi oko 150 vukova, a lovci vjeruju da ih trostruko više ukljućujući i križance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvitković ističe što bi bilo rješenje: "Da država napokon dozvoli nekakav odstrel, da se brojnost vukova održava tako, odnosno da štete budu malo umjerenije i manje."

Vuk je u Hrvatskoj zaštićen, a za njegovo ubijanje kazna je i do 40.000 kuna. Osim vuka, zabranjen je lov na njegove potomke, pa makar bili križanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo