GUVERNER HNB-a VUJČIĆ SVJEDOČIT ĆE O AGROKORU: / 'Ako me oslobode supervizorske tajne, bit će vrlo zanimljivo'

Image
Foto: Pixsell
19.10.2017.
13:12
Pixsell
VOYO logo

'Hrvatska narodna banka sjajno je obavila svoj posao: uspjeli smo smanjiti izloženost banaka prema Agrokoru u zakonske okvire, i zbog dobrih propisa i zbog njihove provedbe, stabilnost domaćeg financijskog sustava nije u pitanju', kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić, odgovarajući na prozivke da je središnja banka odgovorna za probleme s Agrokorom.

Pojavit će se pred istražnim povjerenstvom

'Mi smo to već objasnili svima, oni koji razumiju što je HNB radio, više o tome ne pitaju, a oni koji ne razumiju, pitaju i dalje, ali ja im tu ne mogu pomoći', rekao je Vujčić i dodao kako će se, ako bude pozvan pred istražno povjerenstvo, pred njim sigurno pojaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bit će to jako zanimljivo pogotovo ako bude javno prenošeno. Imamo, istina, supervizorsku tajnu, ali ako bismo je bili oslobođeni, to bi bilo još zanimljivije', rekao je Vujčić, prenosi Novi list.

Unatoč problemima s Agrokorom, sustav ostaje stabilan, uvjerava Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kriza u Agrokoru neće utjecati na bankarski sustav'

'Ne bih htio u apsolutnom iznosu, ali pod pretpostavkom da banke potpuno moraju otpisati sva svoja potraživanja, ne samo prema Agrokoru nego prema grupi poduzeća koje je HNB konsolidirao kao jedinstveni rizik Agrokora, kapitalna adekvatnost bankarskog sustava ostala bi znatno iznad zahtijevane, čak iznad 20 posto, te bi sustav i u tom scenariju, koji se vjerojatno neće dogoditi, ostao potpuno stabilan.

No, ponavljam, ne mogu spekulirati o nominalnim brojkama, jer za to treba gledati i Agrokor i povezana poduzeća što ne bih komentirao', rekao je guverner govoreći o ukupnom efektu problema u Agrokoru na bankarski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje kako cijela kriza ima vrlo blagi utjecaj na BDP, no i da je Hrvatska među zemljama koje izdvajaju relativno visok postotak BDP-a za sudstvo, no većina toga ide na plaće, dok kvaliteta postupka nije sjajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo