vrhunac toplinskog vala / Mini turneja Panonskim morem - kako Slavonci podnose špicu vrućine

Temperature se, govore stručnjaci, neće tako brzo spustiti, pa se s vrućinama nećemo ni tako brzo pozdraviti

24.6.2021.
22:25
VOYO logo

Početak ljeta prolazi nam, dakle, u iznadprosječnoj vrućini. Cijela je Hrvatska zbog visokih temperatura danas bila u narančastom, dok je za Osijek, u kojem je izmjeren rekord dana, +38, čak proglašena i crvena opasnost. Pa je naš Tin Kovačić napravio  mini turneju Panonskim morem i provjerio kako se Slavonci nosi s paklenim vrućinama, a i što kažu na upozorenja znanstvenika da bi ovakvi toplinski valovi mogli biti sve češći, sve intenzivniji i sve dugotrajniji.

Od ranih jutarnjih sati, vukovarski se bazeni pune. Živa u termometru brzo doseže 40 stupnjeva, pa će Vukovarci ovdje potražiti osvježenje. Govore, spojiti vikend i otići na more na svega par dana nije tako jednostavno kao iz Zagreba. Sa istoka Hrvatske, to je projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
toplinski val na Banovini /

Mnogi na Banovini najtoplije dane provode u kontejneru bez klimatizacije, obećanje je da će do sutra svi dobiti uređaje

Image
toplinski val na Banovini /

Mnogi na Banovini najtoplije dane provode u kontejneru bez klimatizacije, obećanje je da će do sutra svi dobiti uređaje

Za odmor od vrućina, traži se svaki kutak hlada

"Mi smo prošle godine išli na tri noćenja i to više nikad nećemo. Idemo ove godine na sedam do deset. Ne isplati se ići na manje. Zato što, dug je put, cestarine su preskupe", rekla ja Milica Hadžić iz Vukovara.

Bazeni u Belom najviše sadržaja nude za najmlađe. Pa dok će si prava ekipa pomoći namazati kremom sa zaštitinim faktorom, stariji će se sa sunca skloniti u debeli hlad. Roditelji iz jacuzzija budno prate djecu u igri, a s onim najmanjima će uskočiti i u dječji bazen.

"Bolje da smo u bazenima nego u kući zatvorili se. A mališa uživa. Gabrijel je sretan na bazenu. Nakon bazena hlad. Debela hladovina i nešto hladno za popiti i sladoled naravno za malog", kaže Kristijan Barišić.

Temperature se, govore stručnjaci, neće tako brzo spustiti, pa se s vrućinama nećemo ni tako brzo pozdraviti.

"Krivac za ove poremećaje je takozvani 'omega block'. To je zapravo blokirajući sustav visokog tlaka koji blokira sve poremećaje koji bi mogli donijeti olakšanje i konstantno dovlači vrući zrak s juga. Obično ovakvi sustavi traju nekoliko tjedana, ali zbog klimatskih promjena izgledno je da će biti sve češći moguće i dugotrajniji. Zapravo zna se da će klimatske promjene, ukoliko se nastavi ovaj trend donositi sve ekstremnije događaje", objašnjava meterologinja Damjana Ćurkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Liječnički savjeti, isti su kao i kod kraćih trendova, samo se napominje da je potrebna veća disciplina jer osječka hitna pomoć već sada ima 20 posto više intervencija nego inače.

"Treba se pripremiti na periode dugotrajne vrućine. To je sad taj novi fenomen. Treba imati kod kuće dovoljne zalihe tekućine, izotoničnih napitaka. Pripremati laganu hranu. Variva. Po mogućnosti imati rashladne uređaje", savjetovao je zaposlenik hitne pomoći Osijek, Boris Zubić

Rashlađenih napitaka ima i na najvećoj kopnenoj plaži u Hrvatskoj. Poznatoj Kopiki na rijeci Dravi. Iako je kasno popodne vrućine su i dalje vrtoglave, pa je Drava idealne temperature za rashladiti se. Stoga će se i odigrati dobra partija picigina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo