pljuska sindikatu / Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda: Štrajk u Croatia Airlines je nezakonit

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U obrazloženju se navodi da odluka sindikata o odgodi štrajka u nepovoljan položaj dovodi upravu CA

27.8.2018.
13:00
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud Republike Hrvatske je potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je nezakonit štrajk u Croatia Airlinesu, a presuda je objavljena na internetskim stranicama suda.

Vrhovni sud time je potvrdio raniju odluku Županijskog suda koji je 9. kolovoza odlučio zabraniti štrajk. U obrazloženju se navodi da odluka sindikata o odgodi štrajka u nepovoljan položaj dovodi upravu CA, jer se ne može odrediti kada će biti obavljen postupak mirenja, koji je nužan prije početka štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Argument za tako zauzeto pravno shvaćanje vijeće nalazi u tome što bi mogućnost odgode najavljenog štrajka na neodređeno vrijeme ostavljala sindikatima mogućnost višekratnih odgoda najavljenog štrajka čime bi se istovremeno omogućavalo izbjegavanje propisanog postupka mirenja prije najave štrajka, kao jedne od zakonskih pretpostavki za dopuštenost štrajka”, stoji u obrazloženju.

Sindikati Croatia Airlinesa ranije su uložili žalbu Vrhovnom sudu na odluku Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka u toj zrakoplovnoj tvrtki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud tada je obrazložio da sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem. Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo