VRHOVNI SUD ODLUČIO U SLUČAJU ŠITUM: / Novac prikupljen za Noru ostaje kod Udruge Hrabro dijete

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vrhovni sud donio je konačnu odluku u slučaju roditelja pokojne Nore Šitum protiv Udruge Hrabro dijete. Prema toj odluci, novac prikupljen u humanitarnoj akciji ostaje kod Udruge Hrabro dijete.

16.3.2018.
12:34
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud odbio je zahtjev roditelja pokojne djevojčice Nore Šitum, Đane Atanasovske i Ivice Šituma, za revizijom odluke Županijskog suda u Slavonskom Brodu prema kojoj je odbijen zahtjev Anastovske i Šituma da im Udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške solidarno isplati 4.388.224,65 kuna uz sudske troškove i pripadajuću kamatu.

Isti sud je, pak, nalažio da Atanasovski i Šitum Udruzi iz Nove gradiške nadoknade troškove parničnog postupka od 155.068,75 tisuća kuna uz pripadajuće kamate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o novcu koji je prikupljen u humanitarnoj akciji za tada petogodišnju Noru koja je bolovala od akutne limfoblastične leukemije i kojoj je posljednja nada bilo liječenje u Sjedinjenim Državama.

Vrhovni sud smatra kako zahtjev za revizijom nije osnovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"U slučaju smrti korisnika, sredstva prikupljena u organiziranoj humanitarnoj akciji ne predstavljaju ostavinsku imovinu korisnika, odnosno nisu nasljediva", objavio je Vrhovni sud.

Nadalje je Vrhovni sud utvrdio sljedeće: "Namjena sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji određuje prirodu prikupljenih sredstava radi čega pravo na humanitarnu pomoć predstavlja strogo osobno pravo korisnika pomoći. S obzirom na to da je u konkretnom slučaju nažalost prestala potreba za pružanjem novčane pomoći za potrebe liječenja korisnika humanitarne pomoći, sada pok. N.Š. prikupljena sredstva su izgubila svrhu radi kojih je organizirano njihovo prikupljanje i pružanje pomoći, te kao neutrošena sredstva više nisu vezana uz korisnika humanitarne akcije čija je potreba za prikupljenim sredstvima prestala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud također podsjeća kako su novim Zakonom donsesnim 1. studenoga 2015. uklonjeni nedostaci prethodnog zakona te da je propisano kako se humanitarna pomoć ne može nasljeđivati te da su se neutrošena financijska sredstva dužna prebaciti na iduću humanitarnu akciju organizatora.

VSRH_Rev-3049-2015-2-an by Marko Knezevic on Scribd

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norina bitka

Novac koji su od Udruge Hrabro dijete tražili roditelji preminule Nore, djevojčici je trebao za nastavak bitke s bolešću u Sjedinjenim Državama. Tragedija djevojčice tada je ujedinila hrvatske građane koji su u samo nekoliko dana prikupili novac te je Nora u pratnji roditelja odletjela u Ameriku. Ondje je provela mjesec i pol u bolnici, no bitku protiv opake bolesti nije izdržala. Preminula je u petoj godini života 20. ožujka 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Naš anđeo dobio je krila’, umrla je mala Nora

Image

'Naš anđeo dobio je krila', umrla je mala Nora

Image

'Naš anđeo dobio je krila', umrla je mala Nora

Nedugo nakon njene smrti roditelji su se sukobili s predstavnicima udruge koja je organizirala humanitarku tvrdeći da prikupljeni novac koriste na neprimjeren način, te ističući kako ga oni žele uložiti u zakladu koju su osnovali, a kojom žele pomoći i drugoj teško oboljeloj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sudova u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu odbio ih je i Vrhovni sud.

Đana Atanasovska i Ivica Šitum danas žive u Zagrebu i imaju sina kojegu su dobili u rujnu 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo