VRHOVNA ZAPOVJEDNICA ORUZANIH SNAGA / Pozdravila rocnike i bacila oko na vojnu u opremu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic imala je vrlo aktivan dan. Sudjelovala je na svecanoj prisezi 14. narastaja dobrovoljnih rocnika u Pozegi.

14.3.2015.
19:15
VOYO logo

U sredistu za temeljnu vojnu obuku u Pozegi, u subotu je svecanu prisegu polozio 14. narastaj dobrovoljnih rocnika u nazocnosti predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oruzanih snaga Kolinde Grabar-Kitarovic, zamjenice ministra obrane Visnje Tafre i nacelnika Glavnog stozera Oruzanih snaga generala zbora Drage Lovrica.

Prisegu je polozilo 419 rocnika i 49 rocnica. Cestitavsi im na polozenoj prisezi, predsjednica Grabar-Kitarovic istakla je kako je ova svecanost i podsjetnik na odgovornost cijeloga drustva prema pripadnicima Oruzanih naga i njihovim obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zazeljele je srecu svima

"Ulazak u obitelj Oruzanih snaga nije jednostavna ni laka odluka, jer ona ce mozda odrediti vasu karijeru i pravac u zivotu. Posebice ako jednog dana postanete vojnici, docasnici i casnici Oruzanih snaga. Ako i ne postanete, uvjerena sam da ce vam ova kratkotrajna obuka koristiti u vasem daljnjem zivotu", rekla je predsjednica Grabar Kitarovic i posebno cestitala rocnicama, od kojih ni jedna nije odustala od obuke.

Pogledala je izlozbu, pa se susrela s biskupom

Predsjednica je tijekom boravka u pozeskoj vojarni pogledala prigodnu izlozbu vojne opreme, te razgovarala s vojnicima i njihovim obiteljima. Nakon toga u sredistu Pozege prisustvovala je postrojavanju hrvatskih povijesnih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica se nakon toga susrela s biskupom pozeskim Antunom Skvorcevicem.

Tijekom posjeta Pozesko-slavonskoj zupaniji u subotu, predsjednica je posjetila govedarsku farmu obitelji Kovacevic i u razgovoru s njima i lokalnim duznosnicima upoznala se s problemima na koje nailaze, od kojih su kao najveci naveli poljoprivredno zemljiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik imanja u mjestu Poloje Damir Kovacevic, koji je s ukucanima predsjednici pokazao svoje imanje, rekao je da strahuje za buducnost svoje farme, ali i drugih hrvatskih mljekara ne bude li drzava vodila razumnu politiku gospodarenja poljoprivrednim zemljistem.

"Mogli bismo ostati bez zemlje jer je sve naklonjeno velikim tvrtkama"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na nasoj farmi je 100 goveda razlicitih kategorija. Svakoga dana u prosjeku isporucimo nesto malo manje od 1000 litara mlijeka. Obradujemo 120 hektara zemlje, imamo tri zaposlena, a na imanju radi pet clanova nase obitelji: otac, majka, supruga, kci i ja. Puno se radi i uspjeh ne izostaje. Postepeno smo gradili i na vrijeme vratili sve kredite, tako da nasa farma normalno funkcionira", rekao je Kovacevic.

Najveci problemi s kojima se susrecu poljoprivrednici

Najveci problem je zakup i kupovina drzavnog poljoprivrednog zemljista, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zakupu imamo 50 hektara drzavne zemlje, no prema trenutnoj situaciji sve je naklonjeno velikim tvrtkama i kad izade novi natjecaj, lako bismo mogli ostati bez zemlje", rekao je. Istaknuo je da je problem sto promjenu vlasti redovito prate i izmjene zakona, a ucinjene greske svi sporo ispravljaju. Obitelj Kovacevic svoju proizvodnju mlijeka isporucuje lokalnoj maloj mljekari i zato, kaze Damir, ne strahuje za plasman vlastitog mlijeka, premda bi na trzistu uskoro moglo biti znacajnijih promjena jer se ukidaju proizvodacke kvote u Europskoj uniji.

Stvara se dojam hrvatske nepredvidivost

i "Nazalost nasa drzavna voli preregulirati stvari. Nevjerojatno je da se na ovakav nacin opstruira prodaja domacim poljoprivrednicima. Prosle su vec dvije od 12 godina unutar kojih stranci nece moci kupovati poljoprivredno zemljiste. Stvara se dojam hrvatske nepredvidivosti. To je kljuc nasih problema u gospodarstvu, ne znate sto ce biti za tri godine kad vam istekne ugovor", rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo