'KUHANJE' NA VIDIKU / Novi toplinski val je pred vratima Hrvatske, a meteorolozi tvrde: 'Sasvim je neuobičajen i mogao bi potrajati'

Idućih nas dana na kopnu očekuje pretežito sunčano, a jedino će u petak i subotu biti nešto nestabilnije

12.7.2022.
8:29
VOYO logo

Do prije nekoliko dana smo se "kuhali" na +30 pa je došlo razdoblje predaha, a sada nam se vrućine opet vraćaju. Od sredine tjedna će ponovno svugdje biti iznad 30 stupnjeva, a mjestimice i oko 35 °C.

"U polju povišenog tlaka zraka ostajemo i danas, ali zbog doline sjevernije od nas neće biti sasvim stabilno pa će rijetko u unutrašnjosti uz više oblaka pasti malo kiše, drugdje djelomice, na moru i pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku dana u središnjim i sjeverozapadnim predjelima djelomice sunčano, tek je lokalno uz jači razvoj oblaka moguće malo kiše ili poneki kraći pljusak. Vjetar slab, a temperatura oko 26 stupnjeva. U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano i većinom suho. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura i dalje ispod prosjeka.

Image
PLAĆAMO JER JE VRUĆE. DOSLOVNO /

Nezapamćeni toplinski val hara Europom, a katastrofa za novčanike tek slijedi: Gorit će klime, ali nije samo to

Image
PLAĆAMO JER JE VRUĆE. DOSLOVNO /

Nezapamćeni toplinski val hara Europom, a katastrofa za novčanike tek slijedi: Gorit će klime, ali nije samo to

Pretežno sunčano u nastavku tjedna

U Dalmaciji pretežno sunčano. Sredinom dana i poslijepodne će zapuhati vjetar s mora, navečer opet slaba do umjerena bura. Temperatura oko 29, 30, dok je u moru između 20 i 24 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano, uz jači razvoj oblaka je i moguć poneki pljusak. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, zatim potkraj dana bura, a temperatura bez veće promjene", prognozirala je RTL-ova meteorologinja Damjana Ćurkov Majaroš.

Idućih nas dana na kopnu očekuje pretežito sunčano, a jedino će u petak i subotu biti nešto nestabilnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogući su i pljuskovi, ali već u nedjelju opet sunčanije. Od sredine tjedna povratak pravih ljetnih vrućina - tijekom dana će temperatura u većini predjela biti iznad 30, ponegdje i oko 35 stupnjeva, a postupno će i noći biti sve toplije. Na Jadranu do kraja tjedna sunčano, često i potpuno vedro te vruće i sparno. Uz manjak oblaka UV indeks će idućih dana biti vrlo visok. Vrućine će osobito teške biti tijekom vikenda kada će i minimalna temperatura često ostati iznad 25 stupnjeva, a dnevna uglavnom iznad 33."

U Španjolskoj je najviša temperatura, 43,3 stupnja

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplinskog vala, živa u termometru se u ponedjeljak opet popela na neuobičajeno visoku razinu na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzija, i na jugu Francuske. Sve češća pojava toplinskih valova izravna je posljedica klimatskih promjena, kažu znanstvenici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj je najviša temperatura, 43,3 stupnja, izmjerena u Candeledi, u središtu, objavila je španjolska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u središtu, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stupnja.

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, "sasvim je neuobičajen" u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta. Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi "potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.", rekao je za France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova", dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih 12 godina.

Vrhunac će biti između subote i utorka

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47,4 stupnja izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stupnja. Premda je temperatura u ponedjeljak bila nešto niža, 42 stupnja se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu. Takva pripeka je ovih dana prouzročila požare u središtu zemlje.

Toplinski val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 Celzijevih stupnjeva, a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac ovog vala najvjerojatnije će biti "između subote i utorka" 19. srpnja, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 stupnja, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narančasto upozorenje za "ekstremne vrućine" od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo