IZDRŽITE - VRHUNAC TOPLINSKOG VALA / Izdan je meteoalarm za cijelu Hrvatsku, ali vikend donosi značajnu promjenu

Preporučuje se izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, kada je i opasnost od UV zračenja veoma visoka

30.7.2021.
8:21
VOYO logo

Još danas sunčano, vruće i sparno, a zatim se za vikend prekida četvrti toplinski val – i ovaj put uz kišu i pljuskove, lokalno i izražena nevremena, piše RTL.

U petak i subotu lokalni pljuskovi mogući su uglavnom na sjeverozapadu unutrašnjosti, a u nedjelju i ponedjeljak bit će ih i drugdje u kopnenom području, vjerojatno i mjestimice na sjevernom Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće rashlađivanje doma u noćnim satima

S pritjecanjem hladnijeg zraka raste vjerojatnost i za jače nevrijeme. No, i na zadovoljstvo mnogih - i za popuštanje, na kopnu čak i prestanak toplinskog vala, koji će ponegdje na Jadranu potrajati i početkom novoga tjedna jer će noći i dalje biti vrlo tople, iako ipak ne kao u nedjelju kada će i jugo biti jako, objašnjava dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a za HRT.

I u središnjoj Hrvatskoj dan će početi uz vedrinu, zatim će, uz dnevni razvoj oblaka, u poslijepodnevnim satima pokoji pljusak biti moguć uglavnom u Hrvatskom zagorju i Međimurju. Najniža temperatura zraka između 17 i 21 °C, što će mnogima omogućiti da rashlade dom u noćnim satima, a dnevna će biti od 33 do 35 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BJEŽI KIŠO S PROZORA' /

Vakula upozorava da su i sutra mogući pljuskovi s grmljavinom, a evo kada bi se konačno moglo vratiti - ljeto i sunčaniji dani

Image
'BJEŽI KIŠO S PROZORA' /

Vakula upozorava da su i sutra mogući pljuskovi s grmljavinom, a evo kada bi se konačno moglo vratiti - ljeto i sunčaniji dani

Izdan meteoalarm

Razmjerno ugodna noć bit će i u gorju te unutrašnjosti Istre, uz temperaturu uglavnom od 14 do 19 °C, dok će duž obale i na otocima i iduća noć biti topla pa će, uz dnevnu vrućinu, stupanj opasnosti na sjevernom Jadranu biti veći. Na nebu će u najtoplijem dijelu dana samo rijetko biti pokojeg oblaka.

U Dalmaciji će također prevladavati vedro, a u mnogim mjestima duž obale i dalje će noći biti vrlo tople. U kombinaciji s najvišim vrijednostima oko 35 °C, opasnost od toplinskog vala ima čak najviši - crveni stupanj upozorenja. Osvježenje će se tražiti u moru, čija je temperatura između 24 i 26 °C, kao i na krajnjem jugu Hrvatske. No svakako se preporučuje izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, kada je i opasnost od UV zračenja veoma visoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Meteoalarm.eu

Meteoalarm

Narančasto upozorenje izdano je za dubrovačku regiju, karlovačku, splitsku, osječku, kninsku i riječku, a žuto za gospićku i zagrebačku regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo