UPALJEN METEOALARM / Uživajte dok traje, meteorolozi najavili naglu promjenu vremena krajem radnog tjedna: Pljuskovi, grmljavina i pad temperature

Kraj radnog tjedna i na Jadranu će biti oblačniji i razmjerno kišovit, osobito na sjevernom dijelu, gdje kiše može biti već potkraj četvrtka

16.8.2022.
10:36
VOYO logo

Utorak će biti promjenjiv i nestabilan, na Jadranu uz umjereno jugo i južni vjetar. Ponegdje će padati kiša, lokalno i izraženija te praćena grmljavinom, a mjestimice je moguće i nevrijeme. Prema večeri će se većinom razvedravati pa će u srijedu i četvrtak biti pretežno sunčano i temperatura zraka osjetno viša - najviša većinom između 33 i 38 °C. No, samo nakratko, jer već u petak stiže nagla promjena vremena s kišom koja će biti rasprostranjenija i vjerojatno obilnija nego u utorak, uz češća grmljavinska nevremena", sažeta je tjedna prognoza za HRT Kristine Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U utorak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano. Zatim dnevni razvoj oblaka, lokalno i mogućnost pokojeg pljuska i grmljavine, uglavnom u Posavini. Vjetar slab do umjeren zapadni, popodne i sjeverozapadni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ
Image
STIŽE OSVJEŽENJE /

Kiša i pljuskovi s grmljavinom za vikend, a Vakula upozorava: 'Možemo se početi prilagođavati promjenjivom vremenu'

Image
STIŽE OSVJEŽENJE /

Kiša i pljuskovi s grmljavinom za vikend, a Vakula upozorava: 'Možemo se početi prilagođavati promjenjivom vremenu'

Na zapadu zemlje nestabilno

Sjeverozapadnjak će povremeno puhati i u središnjoj Hrvatskoj. Uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kiše, uglavnom u Pokuplju i Banovini te vjerojatnije sredinom dana i rano poslijepodne. Navečer slijedi razvedravanje.

Jutros je u Istri, na Kvarneru i u Gorskom kotaru bilo oblačno s kišom i grmljavinskim pljuskovima. Jutarnje temperature zraka bile su u unutrašnjosti od 14 do 18, a na Jadranu oko 22 stupnja Celzija, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zapadu zemlje promjenjivo i nestabilno. Povremeno će padati kiša, osobito u Istri te Gorskom kotaru, gdje je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme. Otoci će biti sunčaniji. U gorju vjetar slab i umjeren jugozapadni, a na sjevernom Jadranu umjeren južni vjetar te jugo.

Jadran postaje oblačniji i kišovit

I u Dalmaciji će zapuhati umjereno jugo koje će navečer uz razvedravanje slabjeti. No do tada barem djelomice sunčano, ali uz lokalno jači razvoj oblaka i mogućnost pljuskova, uglavnom poslijepodne u unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura između 28 i 34 °C. Temperatura mora je od 22 do 25 stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najduljih sunčanih razdoblja bit će na krajnjem jugu Hrvatske, ali uz prolazno povećanu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše - u noći na otocima, popodne u zaobalju. Umjereno jugo navečer u slabljenju pa će more biti malo do umjereno valovito. Iduća dva dana na kopnu će dominirati sunčano vrijeme, iako je u srijedu ponegdje moguća kratkotrajna jutarnja magla. Uz slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar temperatura zraka bit će u osjetnom porastu. U petak nagla promjena vremena s kojom će stići kiša, a dnevna vrućina bit će manje izražena.

Kraj radnog tjedna i na Jadranu će biti oblačniji i razmjerno kišovit, osobito na sjevernom dijelu, gdje kiše može biti već potkraj četvrtka. No do tada će prevladavati sunčano vrijeme i temperatura zraka bit će u porastu. Vjetar u početku slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni, a u četvrtak će prolazno zapuhati umjereno jugo. Temperatura zraka bit će u porastu, a krajem tjedna maksimumi i do 38 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorolog Dorijan Ribarić također je najavio za RTL da osvježenje stiže već u petak uz ponegdje kišu i pljuskove te da će vikend biti uobičajeno topao za ovaj dio kolovoza. Na Jadranu vrućina do četvrtka, ali malo manje izražena nego na kopnu. Zato će izraženija biti promjena u noći na petak uz lokalno jače nevrijeme, naglo okretanje vjetra pa i moguću tuču, osobito na području Istre i Kvarnera. Vikend se zatim čini uglavnom suh i opet sunčaniji.

U petak navečer očekujemo prodor hladnog zraka – hladnu frontu – uz pljuskove, grmljavinu, udare vjetra i pad temperature zraka, javlja meteorolog Bojan Lipovšćak za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo