STIŽE OSVJEŽENJE /

Kiša i pljuskovi s grmljavinom za vikend, a Vakula upozorava: 'Možemo se početi prilagođavati promjenjivom vremenu'

U nastavku tjedna, posebno u unutrašnjosti, mnogi bi mogli pomisliti da je ove godine ljetu kraj i prije blagdana Velike Gospe

12.8.2022.
7:36
VOYO logo

Međutim, nakon oblačnijih i svježijih dana, uz povremenu mjestimičnu kišu, a na Jadranu i vjetar - slijedi zatopljenje i povećanje broja vrućih dana. Još je prerano tvrditi kolikog će intenziteta biti zatopljenje te slijedi li diljem Hrvatske još jedan toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

Mogućnost postoji, osobito od srijede, kada se povećava vjerojatnost za ponovno većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, na Jadranu bez jakog vjetra. Ali za pouzdanije prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave valja još pričekati, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako već nismo, možemo se početi prilagođavati promjenjivom vremenu u nastavku tjedna. I dok će nekima svježina i povremena kiša odgovarati, nekima će i smetati, a neke bi mogao mučiti i mjesec, koji će "najpuniji" biti u prvim satima petka. Iako će i on i povremeni oblaci onemogućavati izvrstan pogled na roj perzeida - "Suze svetog Lovre" nadam se da će svi koji žele vidjeti barem djelomično.

U petak oblačnije i hladnije, ali uglavnom suho vrijeme

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačnije nego jučer, ali još uvijek uglavnom suho. Ujutro ponovno mjestimična kratkotrajna magla, osobito uz rijeke. Najniža temperatura zraka oko 13 °C, a najviša 27 ili 28 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj Hrvatskoj u petak poslijepodne će biti malo hladnije nego što je uobičajeno u ovo doba godine. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice malo kiše, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, može pasti najvjerojatnije uz granicu sa Slovenijom.

U gorju i na sjevernom Jadranu mnogo oblaka, ponegdje uz malo kiše te opet umjerena i jaka bura, lokalno i s olujnim udarima. Poslijepodne će more biti umjereno valovito, gdjekad i valovito i zbog sjeverozapadnog vjetra. Jutro u gorju svježe, ponegdje uz temperaturu zraka ponovno i ispod 10 °C.

Na srednjem Jadranu toplije, stabilnije i sunčanije, a u unutaršnjosti Dalmacije moguć je gdjekoji pljusak. Nakon noćne i jutarnje većinom umjerene bure zapuhat će često jači sjeverozapadni i zapadni vjetar, mjestimice i jugozapadni, pa navečer opet bura, koja će na manji pad temperature mora djelovati i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo oblačno, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, posebno u unutrašnjosti - najvjerojatnije u Konavlima.

Image
Foto: Screenshot, DHMZ

DHMZ upozorenja: zeleno - nema upozorenja; žuto - vrijeme je potencijalno opasno; narančasto - vrijeme je opasno; crveno - vrijeme je izuzetno opasno

U subotu još svježije i nestabilnije, zatim sunčanije i toplije

U subotu će posvuda još biti svježije i oblačnije, na kopnu uz čestu kišu, ponegdje i grmljavinu, a potpuno suho neće biti ni u sunčaniju i topliju nedjelju, pa ni u većinom vruć ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na većem dijelu Jadrana u subotu najnestabilnije i najmanje toplo, u mnogim mjestima uz vjerojatan prekid višetjednog niza vrućih dana. Od nedjelje sunčanije i ponovno pretežno vruće, uz poneki pljusak uglavnom na jugu. Tijekom vikenda će umjerenu i jaku buru sve češće zamjenjivati podjednako jaka tramontana, a od ponedjeljka mirnije i manje valovito more, prognozira Vakula za HRT.

Meteorologinja Željka Pogačić Brckan prognozirala je za RTL vikend koji će na kopnu biti promjenjiv i nestabilan, često uz kišu i pljuskove i to češće u subotu, a konkretnije na istoku i unutrašnjosti Dalmacije. U nedjelju će se zapadu razvedriti, bit će toplije uz više sunčanih razdoblja, dok će se u Slavoniji oblaci i kiša najdulje zadržavati. No, nakon tih svježijih par dana, od ponedjeljka se vraćamo ponovno vrućinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana će i na moru biti nestabilno, osobito u subotu u Dalmaciji, a zatim u noći na utorak na sjevernom i srednjem Jadranu. Moguće su pritom i nevere. Bura će miješati more sve do nedjelje kad okreće na sjeverozapadnjak potom i jugozapadnjak. Uz blagi porast temperature prema sredini idućeg tjedna.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo