PREDSJEDNIK HNS-A / Vrdoljak u RTL-u Danas: 'Odnosi HNS-a s HDZ-om očekivano od prvog dana koalicije nisu idilični'

U RTL-u Danas gostovao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak

11.7.2019.
19:57
VOYO logo

O rekonstrukciji Vlade i biranju nasljednika ministra Lovre Kuščevića te odnosima u koaliciji i predsjedničkim izborima u RTL-u Danas govorio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak je kazao da ne zna tko će biti novi ministar uprave, a na pitanje kako je to moguće da oni ne znaju tko će biti predložen, a sutra bi se ministra trebalo izglasati u Saboru, Vrdoljak je kazao da je takav scenarij već viđen u Vladi SDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada većinski partner bira mijenja svoga ministra tada ima pravo se konzultirati unutar stranke i onda nakon konzultacija zajedno s novim kandidatom i programom i obrazloženjem doći pred koalicijskim partnerom. To sam osobno vidio i od Zorana Milanovića i očekujem isto i sada i mislim da je to proces kakav treba biti", rekao je Vrdoljak u studiju RTL-a Danas. 

Dok je on bio u studiju, predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je da će za novog ministra uprave predložiti dekana Veleučilišta u Šibeniku Ivana Malenicu. Vrdoljak je rekao da su na sastanku vladajuće koalicije kazali da je HNS i za širu rekonstrukciju Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli smo da podržavamo i želimo da dođe do rekonstrukcije na osnovu analize rezultata i da ona ne bude samo popravak imidža nego i sadržajna u smjeru veće funkcionalnosti i efikasnosti", kazao je Vrdoljak. 

"U koaliciju je bilo puno hrabrije ući nego izaći" 

Na pitanje da možda tada više u Vladi neće biti HNS-ovih ministara, Vrdoljak je kazao da i građani i Europska komisija smatraju da je "jedna od najboljih ministara baš ministrica Blaženka Divjak kao i Predrag Štromar". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada analizirate rezultate, mi nemamo razloga za zabrinutost, nego samo kako ubrzati ono što smo već sada dobro napravili", kazao je Vrdoljak te dodao da još treba "jače pojačati reformski tempo koji smo zadali". Na pitanje o lošim odnosima u vladajućoj koaliciji, Vrdoljak je kazao da je u tu koaliciju bilo "puno hrabrije ući nego izaći". 

"Odnosi očekivano nisu idilični od prvog dana zbog različitih političkih opcija koje su unutra i nitko nije mogao niti pretpostaviti da će HNS i HDZ idilično surađivati, kad je naša pozicija liberalna, otvorena i tolerantna Hrvatska, a kod njih konzervativno-demokratska politika. Ali kada maknete naše odnose sa strane onda gledate rezultat pojedinih ministara, kao što su Divjak i Štromar, ili ukupno Vlade - BDP-a, situacije s Agrokorom, dobavljača, dizanje rejtinga RH ili reforme obrazovanja koja je konačno došla u hrvatske škole", objasnio je Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li sigurni da će do kraja mandata biti u Vladi, Vrdoljak je kazao da nema staklenu kuglu da bi to znao. Na pitanje o Kuščevićevom pomoćniku Holiku, Vrdoljak je kazao da je došao dok je on bio ministar s ciljem da dovede investicije. "Nakon godinu dana je dobio otkaz jer nije bilo rezultata. Kod mene kad nema rezultata dobiješ otkaz i otada ga nisam vidio ni čuo", rekao je Vrdoljak. 

"Svatko tko nam se približi i s lijeva i s desna, može biti naš partner"

Rekao je da će s mjesta predsjednika HNS-a povući na izbornom saboru u prvoj polovini sljedeće godine. Na pitanje zašto se ranije ne povuče, kazao je da ne "treba ostaviti stranku obezglavljenu" nego treba poštovati Statut koji propisuje proceduru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budućnost HNS-a je da kao lider građansko liberalnog centra u Hrvatskoj minimalno sudjeluje s pet mandata u sljedećem sazivu Sabora, da pokrene sve reformske procese za one resore za koje je preuzeo odgovornost i dokažemo da kada postoji politička opcija koja kaže 'ni lijevo ni desno, nego ide samo naprijed, da ima razloga vjerovati u uspjeh", kazao je Vrdoljak te dodao da povijesne podjele koje Hrvatskoj nisu puno donijele se moraju promijeniti.  

"Svatko tko nam se približi i s lijeva i s desna, može biti naš partner", kazao je Vrdoljak te dodao će najesen tek središnja tijela stranke donijeti odluku koga će HNS kandidirati ili podržati na predsjedničkim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznavajući članstvo HNS-a, svatko tko je otišao previše ulijevo ili udesno, možemo očekivati da ga neće podržati. Ne isključujem da će HNS istaknuti svog kandidata", rekao je Vrdoljak. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo