optužnica zbog prijetnje /

Vrdoljak: 'Nisam prijetio, posebno obitelji, jer je i meni osobno obitelj najveća vrijednost'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Istina je da je čovjek dao lažni iskaz jer sam ga pozvao na odgovornost štiteći prvenstveno hrvatske nacionalne interese'

20.4.2018.
10:26
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o napisima prema kojima je protiv njega zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog prijetnji koje je uputio telefonom 2015., dok je bio ministar gospodarstva, tadašnjem članu Uprave nuklearke Krško Hrvoju Perhariću.

"Želim adresirati i pojasniti stvari, u pitanju je prijava na temelju lažnog iskaza i to ću i dokazati jer demokratske institucije su temelj demokratskog sustava i bez obzira što prijavu odbacujem, ja institucije poštujem. Nikada nisam prijetio, posebno obitelji, jer je i meni osobno obitelj najveća vrijednost. A sve što želim da izađe iz ovog slučaja da izađe van je istina do posljednjeg detalja", kazao je Vrdoljak na početku press konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međudržavni ugovor između Republike Hrvatske i Slovenije, Članak 9. koji jasno govori da izvođači radova podjedanko moraju biti zastupljeni s obje strane. Prezentacije gospodina Perharića iz 2015. jasno prezentira udio izvođača 23 posto, udio izvođača republike slovenije 61 posto. Prema mojim procjenama u njegovom mandatu Hrvatska je izgubila preko 2 milijarde kuna što je trećina zagrebačkog proračuna, to su deseci radnih mjesta. 

Tada sam želio, i to ne prvi put, zaštiti Hrvatske nacionalne interese, radna mjesta, poduzetnike i tvrtke pokušavajući se izboriti na mjestu gdje imamo međudržavni ugovor da ljudi dobiju posao, plaće i doprinose razvoju gospodarstva i BDP-a", kazao je Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da je čovjek dao lažni iskaz jer sam ga pozvao na odgovornost štiteći prvenstveno hrvatske nacionalne interese. Kada sam ga pozvao na odgovornost odlučio se dati lažni iskaz da me se očito osobno diskretitira i da na taj način zadrži svoju poziciju i kontinuirano brinuti o slovenskim radnim mjestima, plaćama i poduzetnicima iako ne poštiva međudržavni ugovor", kazao je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a pozvao je sve medije, državne institucije i političke opcije u Hrvatskoj da sitraže poštiva li se međudržavni ugovor. "Neka utvrde da li sam u pravu kada tvrdim da se ne poštiva i da smo u zadnjih 14 godina izgubili na stotine radnih mjesta. Siguran sam da kada se sve to utvrdi, da će svima biti jasno da i prošle godine kada smo odlučili da uđemo u Vladu RH nije bilo prvi put da hrvatske interese stavljam ispred osobnih interesa", kazao je Vrdoljak. 

"Optužnica je temeljena na iskazu Perharića, moji svjedoci nisu pozvani. Tvrdim da je to lažni iskaz", ponovio je Vrdoljak tvrdeći kako ga je Perharić odlučio lažnim iskazom diskretidirati kako bi se umilio Vladi koja je dolazila.

"Imao je jednog svjedoka, ja sam imao tri, ali oni nisu pozvani. Nemam izlist poziva ni snimku. To nije osobni odnos ministra gospodarstva i Perharića, nego interes Hrvatske. Irelevantno je koji je bio sat ili datum, najrelevantnije da sam tražio odgovornost osobe koja je godinama uništavala radna mjesta u Hrvatskoj i kada. Prijavu odbijam, lažna prijava temeljena na lažnom iskazu, ali poštujem institucije", ponovnio je šef HNS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo