Natječaj u tijeku / Vraća se srednja policijska škola: Doznajemo tko se može prijaviti i što će sve u njoj učiti

Nakon deset godina, Policijska akademija upisuje učenike u treći i četvrti razred za zanimanje policajac ili policajka

13.8.2021.
22:00
VOYO logo

Da je mogućnost upisivanja srednje policijske škole postojala u vrijeme kad je 24-godišnja Dorotea Heinrich završavala drugi razred srednje škole, sigurno ju, kaže, ne bi propustila. 

Ovako je završila srednju ekonomsku školu, upisala ekonomski fakultet i onda i prekvalifikaciju za zanimanje policajke. Trenutno je na praksi u VII policijskoj postaji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na praksi radimo sve najnormalnije kao policajci. Znači, u patroli smo s mentorom, idemo na intervencije. Zapravo, radimo sve kao da normalno radimo", objašnjava Dorotea.

Praksa čeka i one koji će ove godine upisati policijsku srednju školu. Smještaj i hrana, džeparac od 1000 kuna mjesečno te, nakon školovanja, sigurno zaposlenje. Prilika je ovo koju mnogi mladi ne žele propustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I danas smo primili preko 50 prijava, a primamo samo 50 polaznika", tvrdi Mirjana Abramović, pomoćnica načelnice Policijske akademije. 

Prijaviti se mogu oni koji na dan upisa 06. rujna neće biti stariji od 19 godina, ali to, naravno, nije jedini uvjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju imati završeno ta prva dva razreda najmanje s ocjenom dobar, moraju imati uzorno vladanje. Da, želimo da naš policajac bude primjer drugima i samom sebi, naravno. Moraju imati posebne tjelesne i psihičke sposobnosti i onda prolaze kroz tjelesno i motoričko testiranje", objašnjava Abramović.

Jurica Buneta, nastavnik predmeta Osnove kriminalistike i krim istraživanja, objasnio je koje predmete polaznici slušaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od osnova kriminalistike, imamo strani jezik, sigurnost u prometu. Imamo kazneno pravo, policijsko pravo, policijske ovlasti, ljudska prava, Ustav, sport, samoobrana", objašnjava.

Riječ o posebnom načinu školovanja u kojem učenici zajedno i uče i stanuju, poput velike obitelji. A i stega je, iskreno kažu profesori, malo jača nego u drugim školama i na fakultetima pa je tako i s izlascima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je pravo mjesto, kažu u policijskoj školi Josip Jović, za one koji su uvijek osjećali poriv pomagati drugima, rješavati probleme u zajednici te čuvati demokratske vrijednosti.  

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo