kamere su pun pogodak / Vozači više ne stišću papučicu gasa olako: do sada je zbog prevelike brzine kažnjeno njih čak 25.000

U manje od pet mjeseci od kada su instalirane policijske kamere u Osijeku, Rijeci i Zagrebu, pokazale su se kao pun pogodak. Tisuće vozača ostalo je neugodno iznenađeno nakon što su u poštanskom pretincu dobili kaznu zbog prekoračenja brzine iako ih policija nikad nije zaustavila

10.12.2015.
19:23
VOYO logo

Uz masovno kažnjavanje, u manje od pola godine kamere su postigle svoj glavni cilj - papučica gasa više se ne stišće tako olako. Građani većinom već znaju gdje su ih čekaju kamerem pa uspore vožnju.

A oni koji nisu usporili, poštom su dobili kuvertu s fotografijom svog jurećeg automobila uz čestitku policije - uhvaćeni ste, platite kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta ljudi je iznenađeno, iako smo u više navrata govorili o lokacijama gdje su ti uređaji postavljeni", kaže Boris Skeledžić, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa PU PG.

Pa je tako od sredine srpnja, kad su postavljene, u Zagrebu ispisano više od 13 i pol tisuća kazni, u Rijeci 8 tisuća, a u Osijeku 3 i pol tisuće - ukupno 25 tisuća kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječani bilježe i velik broj turista prekršitelja, ali stiže ih ruka hrvatske policije i u Uniji.

"Vozačima koji počine prekršaj na našem području idu obavijesti jednako kao i za državljane Hrvatske", kaže Skeledžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaji hladnokrvno fotografiraju sve neodgovorne vozače. No, policajci koji analiziraju prekršaj nisu toliko rigorozni pa opraštaju one do 10 posto iznad dopuštene brzine. Ministar Ostojić ponosan je na uspostavljeni sustav.

"Što se tiče kamera, nisu Big Brother kamere, ali je činjenica da ih je policija stavila u funkciju i njih se ne treba bojati. Treba ih se bojat samo onaj tko je spreman kršiti propise", kaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A treba ih se bojati od 0 do 24 jer kamere bez problema snimaju i noću. Država ih je nabavila za ukupno pet milijuna kuna, a kako je krenulo, jako brzo bi se same mogle isplatiti. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo