EUROPSKI PUČANI OKUPILI SE U SPLITU / Von der Leyen: 'Europljanima treba objasniti dobrobiti proširenja za EU, a Hrvatska je priča o uspjehu'

Image
Foto: Mario Strmotić/Hina/POOL/PIXSELL

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Split na studijske dane Europske pučke stranke (EPP) i pohvalila Hrvatsku

28.9.2023.
11:09
Mario Strmotić/Hina/POOL/PIXSELL
VOYO logo

Ključno je europskim građanima objasniti da je proširenje Europske unije u njenom interesu, posebice s obzirom na opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okruženje, rekla je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je stigla u Split na studijske dane Europske pučke stranke (EPP). 

"Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Europa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju”, rekla je Njemica na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom EPP-a Manfredom Weberom. Dio te prilagodbe je i proširenje Unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Priprema za europske izbore /

Plenković u društvu Europske pučke stranke, iza zatvorenih vrata: 'Vi ste uzor drugima'

Image
Priprema za europske izbore /

Plenković u društvu Europske pučke stranke, iza zatvorenih vrata: 'Vi ste uzor drugima'

'Trebali bi replicirati prošlo proširenje Unije'

"Vrlo je važno da objasnimo državama članicama i našim građanima da nas u novom geostrateškom okruženju proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit”, rekla je predsjednica EK-a. 

Govoreći o Hrvatskoj, ponovivši da je ona europska priča o uspjehu, von der Leyen je kazala kako je prošlo proširenje Unije bilo veliki uspjeh te da se to sada treba „replicirati s trenutnim kandidatkinjama”, na temelju njihovih zasluga u reformskom procesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da je EU pojačao svoje napore prema obrambenoj uniji i osnažila svoje veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima. 

Europa se riješila ovisnosti o ruskom gorivu

EU je Ukrajinu dosad vojno i financijski pomogao s više od 81 milijardi eura, a ruska ucjena energentima nije uspjela jer se Europa riješila ovisnosti o ruskom gorivu, a cijene su pale na predratnu razinu. Ključno je ipak da EU radi na razvoju čistih tehnologija jer one pojačavaju njezinu neovisnost i konkurentnost te stvaraju nova radna mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU će u narednom razdoblju morati popraviti svoj sustav migracija i azila, što su pokazali posljednji događaji na Lampedusi na koju stižu deseci tisuća migranata. Šefica EK-a je sredinom mjeseca posjetila taj talijanski otok u blizini afričke obale s premijerkom Giorgiom Meloni

"Naši građani s pravom očekuje da je Europa ta koja odlučuje tko dolazi i pod kojim uvjetima, a ne krijumčari i trgovci ljudima", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Ostat ćemo ujedinjeni

Weber je pritom naglasio kako u obzir treba uzeti i humanitarni pristup kako bi se pomoglo onima kojima je to potrebno, kao što se pomaže ukrajinskim izbjeglicama u Europi. Plenković je naveo nekoliko glavnih izazova za sve europske zemlje danas, od kojih je prvi sigurnost, što proizlazi iz niza kriza poput dvogodišnje pandemije covida-19 te posljedica ruske agresije na Ukrajinu, a drugi konkurentnost europskog gospodarstva.

"Ostat ćemo ujedinjeni i podržavati Ukrajinu dokle god uspijevamo izbjeći socijalnu frakturu i održati društveni mir u našim zemljama”, poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko iskustvo iskoristiti za proširenje EU-a

Kao treću točku, Plenković je naveo proširenje Europske unije, rekavši da Hrvatska ima „mnogo stručnosti i znanja o trendovima u našem susjedstvu”, jugoistočnoj Europi.

"Smatramo da bi svi naši susjedi trebali ubrzati svoje reformske procese kako bi bili spremniji ući u sljedeće faze pristupnog postupka”, izjavio je Plenković, dodavši da se to također odnosi na napore Ukrajine i Moldavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Europski čelnici prošetali rivom: 'Ovo je potpora Plenkoviću uoči superizborne godine'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo