Vojnik u Afganistanu Hrvatsku stoji 450.000 kn

Hrvatski vojnici trenutačno sudjeluju u 10 misija, no dvije su najskuplje.

26.3.2010.
14:10
VOYO logo

Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u misijama UN-a, NATO-a i EU hrvatske porezne obveznike prošle i ove godine stajat će oko 650 milijuna kuna. U to se uračunava opremanje, prijevoz, smještaj, hrana, osiguranje i plaće vojnika.

Trenutno hrvatski vojnici sudjeluju u ukupno deset misija širom svijeta. Najviše ih je u Afganistanu, gotovo tristo, a potom slijedi Golanska visoravan gdje su u jednoj rotaciji 94 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najskuplji" vojnik je onaj u operaciji ISAF-a u Afganistanu. Prošle godine u toj operaciji ukupno je bilo 588 vojnika, za što je izdvojeno 266,5 milijuna kuna, odnosno oko 450.000 kuna po vojniku. Za misiju na Golanskoj visoravni gdje je bilo 188 vojnika u 2009. je izdvojeno 45,5 milijuna kuna, odnosno oko 24.000 kuna po vojniku. Tima dvjema akcijama treba pridodati i onu na Kosovu za čije troškove je izdvojeno, pak, 9 milijuna kuna.

Za troškove sudjelovanja u UN-ovim misijama prošle je godine plaćeno 62 milijuna kuna. No oni državu stoje nešto manje budući da vojnici sami plaćaju hranu i smještaj iz svojih dnevnica, troškove djelomično sufinancira UN, a potrebna oprema i naoružanje su manje složeni. Za misije u Čadu i Somaliji prošle je godine, pak, plaćeno 11,5 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo