DVA ILI TRI MJESECA OBUKE /

Otkriveni novi detalji o vojnom roku: Kreće 1. siječnja, postoji plan i za one s prizivom savjesti

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako se ranije govorilo da su za stvaranje nove mlade vojske odabrana četiri velika obučna centra, odnosno vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, Novi list doznaje da će se ročnici obučavati u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu

9.7.2024.
8:48
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska će od 1. siječnja iduće godine ponovno uvesti služenje vojnog roka koji je kod nas 2008. godine zamrznut i zamijenjen dobrovoljnim služenjem.

Ministarstvo obrane (MORH) trenutačno radi na izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj da već od početka 2025. godine prvi ročnici krenu na obuku, piše Novi list. S obzirom na to da već postoji odgovarajuće zakonodavstvo, ono se treba prilagoditi današnjim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. U prvom slučaju, ročnici bi dobili samo temeljnu pješadijsku obuku. Ako bi vojni rok trajao duže, odnosno tri mjeseca, u zadnjem bi se mjesecu ročnici slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici. Nakon odsluženja vojnog roka ročnici, koji su prošli obuku, mogli bi birati hoće li se nakon toga vratiti u civilstvo, nastaviti se baviti svojim uobičajenim poslovima i biti dio vojne pričuve ili će ostati u Oružanim snagama i u njima dalje razvijati profesionalno karijeru.

Iako se prije govorilo da su za stvaranje nove mlade vojske odabrana četiri velika obučna centra, odnosno vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, Novi list doznaje da će se ročnici obučavati u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ići će u radni staž /

Konkretizira se ideja vojnog roka, ovo su detalji: 'U tri mjeseca se puno toga može postići'

Image
ići će u radni staž /

Konkretizira se ideja vojnog roka, ovo su detalji: 'U tri mjeseca se puno toga može postići'

Vojni i civilni rok

Svake godine između 17 i 18 tisuća muškaraca u Hrvatskoj postaje punoljetno, no očekuje se da neće svi ići na obuku. Manji dio njih, navodi list, neće proći liječnički, a očekuje se velik broj onih koji će se pozivati na priziv savjesti. Takvi će morati služiti civilni vojni rok koji će biti duži od vojnog - moguće i dvostruko. Kroz sustav Civilne zaštite obučavat će se kako postupati u slučaju prirodnih katastrofa kao što su požari ili poplave ili naučiti osnove pružanja prve pomoći.

U općinama i gradovima mogli bi pomagati u nekim važnim infrastrukturnim projektima, a u sustavu socijalne zaštite sudjelovali bi u pomoći potrebitima.

MORH procjenjuje da će u prvoj godini služenja roka, 2025., kroz obaveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 ročnika u četiri ili pet poziva, svakih nekoliko mjeseci.

U Hrvatskoj sada postoji dragovoljno služenje vojnog roka, a oni koji se na njega jave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. MORH predviđa da će i oni koji će obavezno služiti vojni rok dobivati naknadu, ali će vjerojatno biti nešto manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Anušić: 'Zbog ukidanja vojnog roka punih 18 godina imamo prazan hod. To je sgurnosni problem'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo