VOJNI ŠPIJUNI POD POVEĆALOM / Već mjesecima svi u Hrvatskoj šute o istrazi protiv vojnih obavještajaca - optužbe su vrlo ozbiljne

Image

Anonimna predstavka s navodima o nezakonitostima u radu dužnosnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije dostavljena je državnom vrhu

14.6.2021.
22:02
VOYO logo

Već mjesecima svi šute o navodnim nezakonitim radnjama unutar vojno-obavještajnog sustava. Prijave su poslane u Sabor, o svemu je informiran i državni vrh, ali javnost nije doznala što su institucije poduzele u vezi navoda da se u vojnoj agenciji krši zakon, kaže se u prilogu Dnevnika Nove TV.

Iz Vlade su potvrdili da je kabinet premijera Andreja Plenkovića u prosincu prošle godine obaviješten o kršenju zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada zaprimila anonimnu predstavku

Zaprimljena je, kažu, anonimna predstavka u kojoj se iznose navodi o nezakonitostima u radu dužnosnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Ista je, kako su za Novu TV rekli u Vladi, dostavljena na postupanje Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Izvješće je klasificirano i njegov se sadržaj ne može objaviti niti prepričavati", priopćili su iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na tajnost podataka, o ovom slučaju šute i u Hrvatskom saboru.

"Nakon provjere Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrđeno je da je bilo kršenja zakona i takvo je izvješće jednoglasno s Odbora upućeno predsjedniku Sabora, Vlade i Republike", kazao je Franko Vidović, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost dodavši kako nije preispitivana ičija odgovornost, a zatraženo je očitovanje svih aktera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nije sankcioniran, MUP provjerava prijetnje

U Uredu predsjednika Republike potvrdili su Novoj TV da znaju i za prijave i provjere. No, zasad nije poznato jesu li i predsjednik i premijer zatražili raščišćavanje ovog slučaja te je li itko sankcioniran.

"Itekako znaju i zato i mogu saznati za svaki od tih detalja, ako se radi o nekakvoj devijaciji, a za to je odgovoran čelnik neke službe, oni ga vrlo lako mogu supotpisom smijeniti", pojasnio je za Novu TV bivši djelatnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Tonči Prodan. On kaže kako se u slučajevima poput ovog svi navodi detaljno provjeravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nema službene potvrde ni da je "prvi vojni špijun" tražio da se prati i prisluškuje djelatnika, jer je ukazivao na probleme, pa i kriminalne radnje unutar vojnog sustava. Iz MUP-a potvrđuju da provjeravaju prijetnje koje je prijavio bivši obavještajac, danas načelnik jedne slavonske općine te da su o svim dosad prikupljenim saznanjima izvijestili nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo