VODITELJ KRIZNOG STOŽERA KB DUBRAVE: /

'Na gornjoj smo podnošljivosti sustava, kadrovski smo potpuno iscrpljeni'

Image

Voditelj kriznog stožera KB Dubrava naglasio je da je situacija u bolnicama alarmantna te da im nedostaje kadra.

23.4.2021.
10:06
VOYO logo

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije dobra, što zorno prikazuje visok dnevni broj zaraženih, a da je situacija u bolnicama alarmantna za N1 je potvrdio voditelj kriznog stožera Kliničke bolnice Dubrava, Bruno Baršić.

"Praktički smo popunjeni. Stalno radimo na gornjoj podnošljivosti sustava što se tiče kapaciteta", rekao je Baršić te dodao da bolnici nedostaje kadra te da se hospitalizira sve više mlađih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U NEKIM HRVATSKIM BOLNICAMA SITUACIJA JE ALARMANTNA: /

'Stvarno se nadam da nam ti poljski kreveti neće trebati'

Image
U NEKIM HRVATSKIM BOLNICAMA SITUACIJA JE ALARMANTNA: /

'Stvarno se nadam da nam ti poljski kreveti neće trebati'

'Kadrovski smo potpuno iscrpljeni'

"Na mehaničkoj ventilaciji su 72 pacijenta. Noćas smo imali više od 40 primljenih bolesnika, a više od 40 bolesnika je na respiratoru. Došao je pacijent bez svijesti, u komi, mora na intenzivnu. Na kapaljku su slobodni kreveti. Za hitne prijmove se napravi mjesta, ali ne možemo primati pacijente iz drugih ustanova. Što se tiče kadra, potpuno smo iscrpljeni. Fali ljudi. Postoji mogućnost otvaranja nekih mjesta što se tiče kreveta i opreme, ali nema ljudi", rekao je.

Otkrio je kako planiraju otvoriti još pet kreveta unutar intenzivne jedinice, ali im je i za to potreban kadar kojeg je teško dobiti iz drugih bolnica budući da se sve bolnice nalaze pod dodatnim opterećenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Vili Beroš jučer je najavio otvaranje nove jedinice u Dubravi. "Ne znam kako riješiti manjak kadra. Tu rade ljudi iz svih bolnica, a treba nam još ljudi. Morat će se rezati drugi programi, hladni programi, no što je hladno? Svatko želi što prije riješiti svoj problem”, rekao je Baršić.

“Ovo je intenzivnije i brže se stvari odvijaju. Sad smo na vrhu vala, još će nekoliko dana trajati", rekao je te dodao kako računaju da će od sredine ili kraja idućeg tjedna pritisak popuštati. "Očito je ovo vrhunac", zaključio je.

Sve više mlađih pacijenata

Kao što su brojni liječnici dosad već govorili, i Baršić govori da se hospitalizira sve više mlađih pacijenata. "Prosjek pacijenata je 60 godina, ali neki dan smo primili pacijenta sa 23 godine s plućnom embolijom. Mlađi dolaze s težom kliničkom slikom i brže se slika razvija", upozorio je, ali i otkrio da je, srećom, manja smrtnost.

"Opet smo u zadnja dva tjedna imali više starih bolesnika iznad 80 godina, za koje smo mislili da su cijepljeni, ali dolaze i tako stari pacijenti pa će smrtnost vjerojatno opet porasti, ali oko 6% je niža", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo