VLAHO OREPIĆ: / 'Osobno sam zabranio prosvjed u Zagrebu jer je imao za cilj omalovažiti Oluju'

Image

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je danas da se povjesničari i pravosuđe trebaju jasno odrediti prema prema ustaškom pozdravu i da to treba "pozicionirati" u zakonu.

6.8.2016.
19:14
VOYO logo

"Djelovanje policije tijekom obilježavanja obljetnice akcije Oluja bilo je s dva cilja - zaštita dostojanstva operacije Oluja, a drugi je zaštita javnog interesa i javnog reda i mira. Oba cilja su ostvarena.

Pokušaje političkog prisvajanja i zamijećene egzibicionizme s gnušanjem odbacujem. Nekulturni su, primitivni i štete Hrvatskoj", rekao je Orepić za N1 televiziju u povodu slučajeva uzvikivanja ustaškog pozdrava u petak u Kninu nakon završetka službene proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i navečer na koncertu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebacio lopticu povjesničarima i pravosuđu

Upitan je li uzvik 'Za dom spremni' kazneno djelo ili je prekršaj, Orepić je rekao kako odgovore na to trebaju dati povjesničari i pravosuđe.

"Odgovor trebaju dati povjesničari koji se jasno trebaju odrediti prema pozdravu, kao i pravosuđe. Hrvatska policija će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonom. Upravo zbog kontroverznih tumačenja, držim bitnim da se to jasno u zakonu pozicionira", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao jei da ne zna detalje oko uručivanja kaznene prijave Marku Perkoviću Thompsonu.

"Ništa ne može baciti sjenu na veličanstvenu atmosferu i pobjedu. Na marginama tog događanja uvijek ćemo imati egzibicioniste, ali to ne može ukaljati ugled operaciji Oluji i narodu", istaknuo je Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
THOMPSONU POLICIJA NAKON KONCERTA URUČILA PRIJAVU JER JE PJEVAO 'ZA DOM SPREMNI': /

'Jesu li oni svjesni što rade? Žele li izazvati kaos?'

Image
THOMPSONU POLICIJA NAKON KONCERTA URUČILA PRIJAVU JER JE PJEVAO 'ZA DOM SPREMNI': /

'Jesu li oni svjesni što rade? Žele li izazvati kaos?'

Neprimjereni prosvjed u Zagrebu

U javnosti je odjeknulo i nasilje na prosvjedu protiv slavljenja Oluje u četvrtak u Zagrebu, a Orepić je kazao da je taj skup osobno zabranio.

"Taj prosvjed je policija zabranila, tj. osobno sam ga zabranio jer je imao za cilj omalovažavanje Oluje, a prikrivati se pod bilo kakvim udrugama ili uskraćivati drugima prava zbog onog što se želi sebi, nije primjereno", smatra Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su organizatore zamolili da razumiju okolnosti i objasnili da se isti prosvjed može održati dva dana prije ili poslije. "Ali provokacije su nedopustive", kazao je Orepić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo