loša ideja / Vladin fond za skupe lijekove potpuni je debakl: ogorčeni roditelji kreću u novi prosvjed

Na računu za posebno skupe lijekove nema novca niti za jednu dozu. RTL prošli tjedan objavio da je u Fondu 26 i pol tisuća kuna, do danas je uplaćeno još manje od tisuću kuna

18.1.2018.
19:09
VOYO logo

Vladin fond za skupe lijekove potpuni je debakl. Prošli tjedan izvjestili smo da je u prvih 10 dana ove godine na račun za posebno skupe lijekove putem donacija prikupljeno samo  26  i pol tisuća kuna. Dali smo ministru Kujundžiću još jednu šansu - prošlo je tjedan dana - a nije dodatno uplaćeno ni tisuću kuna. Od svega u fondu - ni lipu nije uplatila Vlada. Ogorčeni roditelji kreću u novi prosvjed.

Biljana se nada da je za njenu trogodišnju kćer lijek Spinraza stigao na vrijeme. Prvu dozu primila je jutros i osjeća se dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mila je jako dobro, sve je prošlo u najboljem redu, Mila se ne žali na nikakve bolove, zadovoljna je, jedino je malo nervozna, zato što nije smjela jest'', kaže Biljana Šajatović, Milina majka. Da nešto nije u redu Milini roditelji primjetili su kada je imala samo 4 mjeseca. Dijagnosticiran joj je najteži oblik spinalne mišićne atrofije - tip 1. No, unatoč teškoj bolesti, pravi je mali borac.  

"Mislim da će joj lijek pomoći da ne ode na najgore, da će ona moći samostalno i dalje pričat i smijat se i s nama normalno komunicirat, a tko zna'', kaže Biljana. Mila je četvrto dijete iz Hrvatske koje prima  Spinrazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga stvar što nam je jako teško što ostala djeca su još uvijek na čekanju i nadamo se da će ministarstvo, tj. Vlada naći rješenje da sva djeca prime lijek u Hrvatskoj'', kaže Nebojša Šajatović, Milin otac.

A njih je ostalo još 35-ero. Na računu za posebno skupe lijekove nema novca niti za jednu dozu. RTL prošli tjedan objavio da je u Fondu 26 i pol tisuća kuna, do danas je uplaćeno još manje od tisuću kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za sada je to malo, ali vjerujem da kada se i mediji uključe, u pozitivnom smislu da će onda više ljudi biti senzibilizirano i da će biti većih uplata'', kaže Milan Kujundžić(HDZ), ministar zdravstva. Roditelji oboljelih, takav model skupljanja donacija smatraju lošim.

"Ono što mi zahtijevamo, a to je Fond za inovativne terapije, koji bi bio punjen prvenstveno iz proračuna, a onda da građani svijm donacijama pomažu Fond i da je to tako postavljeno od strane ministra mislim da ne bismo imali problem s punjenjem tog fonda", kaže Ana Alapić, predsjednica Udruge Kolibrići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetomjesečna Tea prva je u Hrvatskoj primila Spinrazu. Do danas 4 doze. Njena obitelj vidi napredak.

"Pomaci se vide, Tea je puno čvršća, može držat zvečku, stalno nešto guguće i nadamo se da će se riješiti uskoro i sonde", kaže Ivona Matijević, Teina majka. Napredak očekuju i Milini roditelji jer bilo kakav pomak svima njima itekako znači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo