Vlada Ustavom zadovoljila Josipovića i srpsku manjinu

Djelokrug rada Ureda predsjednika i uvođenje Srpskog narodnog vijeća u ustavni zakon o manjinama novine su u Ustavu koje je danas predstavila Vlada.

15.6.2010.
18:08
VOYO logo

Vlada je danas podnijela amandmane na izmjene Ustava. Premijerka Jadranka Kosor predložila je amandman na članak 106. Ustava stavak 2, koji je dosad još uvijek regulirao i regulira na koji način se treba urediti funkcioniranje Ureda predsjednika Republike.

"Predlažem da ga uredimo na način da stoji da savjetodavni poslovi se obavljaju u Uredu. Ustrojstvo uređuje predsjednik, a sredstva za rad Ureda predsjednika osiguravaju se u sklopu proračuna Republike Hrvatske", kazala je Kosor. Dosad je, naime, u Ustavu bil navedeno da se ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika uređuje posebnim zakonom i pravilnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenja se i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina tako da će manjinama koje imaju manje od 1,5 posto udjela u stanovništvu biti omogućeno dodatno pravo glasa.

"Osim na listama za političke stranke, pripadnici manjina bi u pet izbornih jedinica birali i svoje manjinske predstavnike", pojasnio je ministar uprave Davorin Mlakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska će manjina, inače jedina koja prelazi taj prag, svoje zastupnike birati po posebnom, "tri plus jedan" modelu, čime dobiva mogućnost da dobije i četvrtog zastupnika u Saboru. Naime, ostale manjine na biralištima će dobivati po dva listića i moći glasati kako za opće tako i za svoje manjinske liste, dok će Srbi uzimati isti listić koji dobivaju i svi ostali građani, no na kojem će ubuduće, uz ostale političke stranke, biti navedene i liste srpske manjine u svih deset izbornih jedinica.

Srpsko narodno vijeće postaje koordinator za manjine, naveo je Mlakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNV tako ulazi u ustavni zakon kao manjinsko predstavničko tijelo, čime dobiva pravnu osobnost za razliku od drugih manjina, pojasnio je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.

Vlada predlaže i da Vrhovni sud više ne podnosi izvješća Saboru i da se o tome više ne glasuje. Odlučeno je da Europski uhidbeni nalog stupa na snagu ulaskom Hrvatske u EU, osim u slučajevima izručenja za djela organiziranog kriminala i korupcije. Njih bi se izručivalo temeljem međunarodnih ugovora i to stupanjem na snagu izmijenjenog Ustava RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvorišne osnove ulazi formulacija "pobjeda hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, oslobodilačkom Domovinskom ratu", u članku 10. iza stavka 2. ulazi novi stavak koji govori o posebnoj skrbi za hrvatske branitelje, ratne vojne invalide, udovice branitelja iz Domovinskog rata i djecu poginulih branitelja.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo