VLADA PRIHVATILA IZMJENE POREZA NA MOTORNA VOZILA: /

Od 2018. velike promjene za sve one koji kupuju rabljene aute

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o posebnom porezu na motorna vozila prema kojem će se od 1.

16.11.2017.
10:08
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković osvrnuo se na 'dvije neuspjele inicijative oporbe' te se zahvalio svim zastupnicima koji su glasovali protiv izglasavanja nepovjerenja ministrici Nadi Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pokazali smo da su naši argumenti čvrsti, postojani, konzistentni, usmjereni na javni interes, stabilnost. Zahvaljujem parlamentarnoj većini što je glasovala, ponovno i u petak kada se pokazalo da su i jedna i druga inicijativa bile propast', rekao je Plenković.

Predstavnici Ministarstva financija u Londonu pregovaraju s investitorima

Kazao je kako predstavnici Ministarstva financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, vode razgovore s investitorima o refinanciranju duga u cestarskom sektoru i nastavku konsolidacije tog sektora. Razgovara se o refinanciranju duga u cestarskom sektoru, koji iznosi ukupno oko pet milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U ovom trenutku u Londonu se vode razgovori s investitorima kako bi se produljila ročnost i snizile kamate u odnosu na niz kredita koji su otprilike u iznosu od 1,3 milijardi eura, a koji su u bližoj naplati i s nepovoljnom kamatom', rekao je Plenković.

Napomenuo je kako u takvim razgovorima investitori uobičajeno postavljaju najprije pitanja o tome kakva je situacija u zemlji, je li stabilna, je li vlada pouzdana, je li smjer ekonomske politike i fiskalne konsolidacije upravo onakav kakvim ga vidi Europska komisija te podsjetio da je EK nedavno revidirala na višu stopu hrvatski gospodarski rast u 2017., na 3,2 posto.

Image
Foto: Pixsell

12.10.2017., Zagreb - Redovna sjednica Vlade RH. Andrej Plenkovic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

'Vjerujem da će rezultati razgovora koje vode ministar Marić i kolege ovih dana i u Londonu, i u Frankfurtu, i u Milanu i u Amsterdamu i danas ponovno u Londonu rezultirati jednim kvalitetnim refinanciranjem ovoga duga i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom o kojoj se razgovaralo prije nekoliko godina, kada su isti koji su imali ove inicijative prošli tjedan očito dobro vodili računa o financijskom ugledu zemlje', zaključio je premijer.

Analitičari iz banaka ističu da bi izdanje bilo s dospijećem od 12 do 15 godina, da bi obveznica mogla biti izdana već potkraj tjedna, i to uz prinos u rasponu između 2,89 i 3,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Plenković istaknuo, to su sve okolnosti koje se na prvi pogled ne vide, "ali su mnogo važnije od nekih neuspjelih inicijativa kojima smo svjedočili", referirajući se pritom na inicijativu oporbe za iskazivanje nepovjerenja Vladi, koja u petak nije dobila potporu u parlamentu.

Obljetnica osobođenja hrvatskih generala

Zahvalio se i ministru Paviću na kontinuiranom radu sa socijalnim partnernima te najavio da će se na razini EU-a u Gothenburgu govoriti o novim radnim mjestima, zapošljavanju, socijalnim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na obilježavanje obljetnice povratka generala u Hrvatsku uoči dana sjećanja na Vukovar te se zahvalio hrvatskim braniteljima, generalima i vojsci.

'Ministrica Žalac je bila ovaj tjedan u Bruxellesu i razgovarala s ministricom koja je zadužena za regionalni razvoj o dodatnom razvoju i obnovi grada Vukovara kao i cijelog projekta Slavonija', rekao je premijer.

Vlada čini 'sve za Vukovar'

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac je prije sjednice Vlade novinarima kazala kako Vlada čini sve za Vukovar, više nego ikad prije, upitana što je ostvareno za Vukovar od Vladinih obećanja sa sjednice u tom gradu prije godinu dana.

'Jako mnogo toga je ostvareno. Pripremili smo nacrt prijedloga Zakona o razvoju Grada Vukovara u duhu današnjeg vremena, a s obzirom na to da u dogovoru s radnom skupinom i Gradom Vukovarom tražimo izuzeće od 'de minimis' potpora (potpore male vrijednosti) koje smatramo važnim sukladno članku 107. Ugovora o funkcioniranju Europske unije', rekla je Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazila je žaljenje što to nitko ranije nije potaknuo kao temu, kao i uvjerenje da će Ministarstvo financija, Opća uprava za tržišno natjecanje i Opća uprava za regionalnu politiku zajednički napraviti sve da se novim zakonom te potpore i odobre.

'Znači, ono što smo u Vukovaru na sjednici 17. studenoga 2016. dogovorili, Vlada zaista čini sve za Vukovar, više nego ikad prije', istaknula je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je najavio i da će iduća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem biti održana u utorak, 21. studenoga.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zakon o posebnom porezu na motorna vozila

Vlada je Saboru sa sjednice danas uputila konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, kojim se, uz ostalo, porez na stjecanje rabljenih vozila zamjenjuje upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije vozila.

Predstavljajući taj zakonski prijedlog, državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić istaknuo je da je riječ o nastavku porezne reforme kojom će se pojednostavniti administrativni postupak i za tijela javne uprave i za građane, povećati transparentnost obračuna i sustava plaćanja te prepoloviti porezno opterećenje građana po toj osnovi.

Sam zakon uređuje dva porezna oblika - posebni porez na motorna vozila (trošarine) i posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženim izmjenama hrvatski će se zakonodavni okvir prilagoditi europskoj pravnoj stečevini, s obzirom da je sredinom ove godine na snagu stupila uredba Europske komisije o emisiji plinova. Ta uredba uvodi novi, globalno usklađeni homologacijski, odnosno ispitni postupak za mjerenje emisije ugljikova dioksida (CO2), koji daje preciznije i i vjerodostojnije podatke o emisiji toga plina, pojasnio je Tufekčić.

Uz ostalo, predloženim zakonskim izmjenama se, radi veće fleksibilnosti i normativne jasnoće, predlaže jasnije uređivanje propisivanja ovlasti Vlade da uredbom određuje visinu posebnog poreza, odnosno trošarina na motorna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila, predlaže se zamjena poreza upravnom pristojbom koja bi se plaćala kod registracije tog vozila, što bi pojednostavnilo postupak, učinilo ga transparentnijim te smanjilo porezni teret.

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Tufekčić je podsjetio da trenutno postupak promjene vlasništva nad rabljenim vozila obuhvaća najmanje četiri koraka na tri adrese - ovjeru potpisa na kupoprodajnom ugovoru kod javnog bilježnika, koji se potom predaje Poreznoj upravi. Ona izdaje rješenje o razrezu poreza po stopi od 5 posto od prodajne cijene vozila, koji se plaća u pošti, a potom policija obavlja prijenos vlasništva.

Sada se te aktivnosti objedinjuju u jednu, odnosno u tijelu nadležnom za registraciju vozila platit će se upravna pristojba koja će se obračunavati na temelju starosti vozila, odnosno godini proizvodnje i snage motora, (izražena u kunama po kilovatu u 12 različitih razreda), a njena će se visina odrediti uredbom.

Prema podacima Ministarstva financija, tijekom 2016. godine evidentirano je ukupno 209.905 slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove posebnog poreza na promet rabljenih motornih vozila, od čega je ukupno 16.457 bilo oslobođeno plaćanja poreza, a prihod s osnove navedenog poreza iznosio je 193,78 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tufekčić je naglasio da se predloženim izmjenama za porezne obveznike očekuje bitno smanjenje troška, što potvrđuje i projekcija ukupnog prihoda naplate buduće upravne pristojbe koja je od ukupnog lanjskog prihoda od posebnog poreza na motorna vozila manja za oko 100 milijuna kuna, dakle gotovo se prepolovljuje.

Vlada predlaže da se zakon donese po hitnoj proceduru, a stupio bi na snagu s prvim danom 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali prijedlozi

Ministrica Divjak predstavila je nacrt konačnog prijedloga zakona o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije (EU) koji je Vlada prihvatila.

Prihvaćen je i nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Litve o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona koji je ministar Krstičević nazvao napretkom na međudržavnoj suradnji.

Vlada je prihvatila Prijedlog odluke o imenovanju članova izaslanstva Republike Hrvatske u međudržavnom povjerenstvu za praćenje provedbe Ugovora i obavljanje drugih zadataka u skladu s Ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Međuresorne radne skupine za osiguravanje ulaska Republike Hrvatske u schengenski prostor i uspostavu praćenja rada i evaluacije primjene schengenske pravne stečevine te radnih skupina za pojedina područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Predlažem da tijekom proljeća organiziramo konferenciju posvećenu našem drugom krovnom cilju - ulasku u schengenski prostor', rekao je Plenković nakon što je Vlada dala suglasnost tom prijedlogu.

Vlada je prihvatila odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2018., 2019. i 2020. godini, za sklapanje Sporazuma o sufinanciranju kapitalnog projekta izgradnje Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i trodijelne školske sportske dvorane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je i prijedlog odluke za davanje suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2018. i 2019. godini, za kapitalni remont helikoptera Mi-171Sh.

Vlada je dala i suglasnost općini Pisarovina za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od milijun i 800 tisuća kuna radi unaprjeđenja poslovnih prostora općine.

Image

Proračunske zalihe

Na sjednici Vlade predstavljeno je izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu, za rujan 2017. godine.

'U rujnu 2017. godine proračunska zaliha terećena je u iznosu od milijun i 353 tisuća kuna od čega je 267 tisuća kuna izdvojeno za zakladu Ana Rukavina, kao i za sudske presude i ovrhe koje su provedene u rujnu - na njih je potrošeno milijun i 85 tisuća kuna', rekao je pomoćnik ministra financija Željko Tufekčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na izmjene i dopune financijskog plana Hrvatskih cesta za 2017. godinu i projekcija plana za 2018. i 2019. godinu.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić predstavila je prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sveobuhvatnog i pojačanog sporazuma o partnerstvu između Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju i njihovih država članica, s jedne strane, i Republike Armenije, s druge strane koji je Vlada prihvatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu odluku premijer Plenković nazvao je jako dobrom s obzirom na to da je u njenom donošenju sudjelovala Republika Hrvatska, kazao je.

Ministar Bošnjaković predstavio je prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sveobuhvatnog i pojačanog sporazuma o partnerstvu između Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju i njihovih država članica, s jedne strane, i Republike Armenije, s druge strane što je Vlada prihvatila.

Ministar Božinović naglasio je kako je 18. listopada u Sočiju potpisan ugovor između ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske i Rusije u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Vlada je prihvatila zaključak.

Vlada je prihvatila memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja kao i Protokol s 3. sjednice Konzultacijske komisije između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva Slovačke Republike koji je predstavila ministrica Martina Dalić.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo