RADUJTE SE GRAĐANI / Vlada pomaže 'najpotrebitijima': Bez posebnog obrazloženja podižu tarife javnih bilježnika, jednu čak 150 posto!

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Dokument koje je Ministarstvo uprave i pravosuđa uputilo u javnu raspravu i kojim predlaže poskupljenje javnobilježničkih usluga ne sadrži uobičajeno poglavlje obrazloženja

10.8.2023.
11:09
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Ako vam nije vam dosta poskupljenja svega i svačega, Ministarstvo uprave upravo ima nešto za vas: prijedlog izmjena javnobilježničkih tarifa. Ne naniže, naravno, nego naviše. Pa će ovjera prijepisa ili potpisa, upis u zemljišne knjige, upis založnog prava prilikom podizanja kredita, potvrda o ovršnosti rješenja poskupjeti od 20 do 150 posto, ovisno o kojoj se javnobilježničkoj usluzi radi, piše Novi list.

Najavljeno je to u prijedlogu novih tarifa što ga je Ministarstvo uprave i pravosuđa uputilo u javnu raspravu. Međutim, piše Novi list, dokument u kojem Ministarstvo predlaže poskupljenje javnobilježničkih usluga ne sadrži uobičajeno poglavlje obrazloženja, ali je uz njega priložen sažetak u kojem se tvrdi da će usluge poskupjeti u prosjeku 25 posto, a pojašnjava se da se "pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje, a ujedno se širi obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog širih nadležnosti moraju se više angažirati

Kažu i da je nesporna činjenica da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama, pa je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije. Napominju i da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994., a povećanje nadležnosti uzrokovalo je povećane troškove poslovanja.

"Razine cijena dobara i usluga odnosno potrošačkih cijena tijekom vremena su znatnije rasle, ovim se izmjenama ujedno vrši i korekcija u iznosima nagrada javnih bilježnika", navode iz Ministarstva, pa je očito da se cijena javnobilježničkih usluga mijenja zbog inflacije odnosno poskupljenja ostalih proizvoda. No nije jasno zašto te nove potrebne cijene Ministarstvo nije predložilo u veljači kad je također izmijenjen pravilnik o javnobilježničkoj tarifi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni predložene izmjene tarifa nazivaju »uravnoteženim rješenjima« te tvrde da će, iako se cijene za pojedine radnje povećavaju u prosjeku za 25 posto, to onemogućiti kumulaciju nagrada, odnosno da će nagrade za više javnobilježničkih radnji biti ograničene prema vrijednosti pravnog posla.

Image
NAZIRU SE NOVE PROMJENE /

Javni bilježnici radit će i zemljišne predmete? U tijeku su ozbiljni pregovori

Image
NAZIRU SE NOVE PROMJENE /

Javni bilježnici radit će i zemljišne predmete? U tijeku su ozbiljni pregovori

Potvrda o ovršnosti rješenja s 5,32 na 13,30 eura

Iako se u većini slučajeva radi o nekoliko eura poskupljenja, ona nisu zanemariva onima koji često i u široj mjeri trebaju javnobilježničke usluge. Primjerice, za čak 150 posto podiže se naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja - umjesto sadašnjih 5,32 eura, iznosila bi 13,30 eura. Podsjetimo da je Vlada prije nekoliko godina, kako bi smanjila troškove ovršnog postupka i olakšala život blokiranim građanima, smanjivala tu javnobilježničku tarifu, a sada je poskupljuje za čak 150 posto. Objašnjeno je to njezinim značajem za pravni promet i pravnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upis u zemljišne knjige koštao bi 13,30 eura, umjesto sadašnjih 10,64 eura. Ovjera prijepisa ili fotokopije dokumenta poskupjeti za 1,33 eura. Javni bilježnici dosad su za taj posao imali pravo na naknadu od tri boda, a od sada će imati pravo na četiri boda. Vrijednost boda je ostala ista, pa će taj posao koštati 5,32 eura umjesto dosadašnjih 3,99 eura.

Ovjera potpisa poskupljuje s 3,99 na 5,32 eura

Za dokumente veće od pet stranica svaka se stranica naplaćuje dodatni bod. Isto se događa i s tarifom za ovjeru potpisa, ona će koštati 5,32 umjesto 3,99 eura, a ako netko treba više primjeraka svaki dodatni primjerak se naplaćuje dva boda, odnosno 2,66 eura. Nije jasno što je u tom poslu postalo zahtjevnije pa da bi to bio razlog za povećanje tarifa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektronički upis u zemljišne knjige u svrhu odobravanja kredita ili upis založnog prava za gradnju, rekonstrukciju ili obnovu kuća oštećenih u potresu plaćat će se pola boda, odnosno 0,66 eura više.

POGLEDAJTE VIDEO: Uskoro možda na razvod braka kod javnog bilježnika, umjesto na sud

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo